top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

mTiny - Er perfekt for barnehager og er en av mine favoritter.

Oppdatert: 17. nov. 2021


YouTube Dagen etter at roboten var kommet, var barna og jeg i full gang med å teste den ut. Noe av det første vi gjorde var å søke opp roboten på YouTube, bare for å se litt hva vi skal starte med. Når vi skjønte at det var puslespill, var det bare å hive seg rundt å pusle.

Puslespill For dere som er gamle nok, så husker dere kanskje Vidar Lønn Arnesen og programmet: Et puslespill Jeg følte jeg var tilbake til barndommen når jeg så oppi esken, store flotte puslespillbrikker. Så her må barna samarbeide, for å lage banen til mTiny. Man kan lage 2 ulike baner.

Gode samtaler Den første banen brukte barna rundt 10 min å bygge. Mange gøyale motiver, som gjør at det innbyr til fine og artige samtaler.

" Jeg husker den gangen jeg spilte fotball med pappa, jeg reddet ballen" Gutt 4 år

Når mTiny suser over puslespillet og stopper på feks karusellen, ja da spilles det en god klassisk karusell melodi.

Startfasen Vi er akkurat i startfasen med å bli kjent med roboten. Syntes det er litt kult å faktisk ta de første kjøre turene sammen med barna. For mange av dem syntes det gøy med roboter. Fint å være nysgjerrig sammen.


«Kjellis når kommer den nye roboten?« Gutt snart 4 år

Men hva med programmeringen, som er hovedfokuset. Hvordan gjør vi dette? Vi kikket nærmere på YouTube og så at det var pennen som skulle brukes til dette.

Pennen

I esken var det et utvalg av piler. Når pennen berører pilene, så kjøre mTiny den veien pilen peker. Når vi hadde øvd oss litt, begynte vi å snakke om de ulike motivene.

Valg av ruten Hvor vil du kjøre? Om det ble bestemt at roboten skulle kjøre til katten, ja så snakket vi litt om katter og om det var noen som hadde dette husdyret hjemme. Deretter var det å prøve å styre mTiny til katten. For et samarbeid mellom barna for å få den til katten.

Bane 2

Når vi skulle bygge neste bane hang vi tegningen opp på veggen. Så var det bare å jobbe sammen for å pusle det samme som på veggen.

Det er litt puslebrikker som skal settes sammen, men puslespill er jo gøy. Mens vi puslet dukket det opp nye spennende motiver.

I byen finnes det politi, sykehus, mennesker og hus. Så her ligger det til rette for masse gøye samtaler. Kanskje lage en historie?

Prøver barna å styre roboten over midtrabatten i byen, ryggen han tilbake på veien.

Imponert

Jeg kan si det med en gang, denne roboten er utrolig gøy å jobbe med. Den er spekket med ting man kan gjøre. Jeg kan virkelig anbefale mTiny. Både til barnehager og julegave for barnehagebarn.

Tegne Under mTiny kan man sette inn små tusjer. Det følger med 4 ulike farger.

Jeg var litt ivrig med å sette inn tusjen, da jeg hører jenta ved siden av meg sier:


«Kjellis du gjør det feil« Ho hadde helt rett. Tusjen var satt inn feil og lokket under var feil satt på. Godt barna følger med.

Men når tusjen og lokket var ordnet, var det frem med de riktige brikkene for å programmere roboten til å tegne sirkler, firkantet og mye annet.

Vi ble veldig imponert over hvor rette og fine linjer det ble når mTiny tegnet. Etter på kunne barna fargelegge motivene roboten nettopp hadde tegnet.

Ulike måter å programmere Vi er bare i uttesting av prosessen, så vi prøver ut litt etterhvert. Akkurat som bilde nedenfor, der vi har bestemt oss for et sted å kjøre. Det legges piler i den rekkefølgen vi ønsker. Barna holder inne den nederste knappen og toucher borti pilene som er lagt på gulvet etter hverandre. Når det er gjort, trykker barnet på knappen over og mTiny kjører avsted. Som man kan se på bildet under, kan man kle ut roboten med vedlagt kostyme.

Årets julekalender Bli med på IKT og Lek sin julekalender. Følg meg på sosiale medier. Instagram og Facebook. Takk for at du leste så langt. Har du tips på på hva jeg bør teste ut av digitale verktøy. Ta gjerne kontakt. Post@iktoglek.com Merk: Tips


Det finnes mer mTiny kan brukes til, men det kommer jeg tilbake med en annen gang. Ha en flott dag😊

180 visninger0 kommentarer
bottom of page