top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

"En Uke med Kreativitet og Læring: Utforskningen av Bildebøker med WriteReader"

Oppdatert: 25. mar.


“Wow, for en fantastisk uke det har vært med WriteReader! Alt startet med en liten gruppe på mandag, der vi øvde på å lage bildebøker. Sammen utforsket vi de ulike funksjonene.


Forfatter:

Når jeg leser bøker for barna, nevner jeg alltid hvem som er forfatteren av boken. Så i begynnelsen av bildeboken er det en tom plass for forfatter. “Hva er en forfatter?” spurte jeg barna. De så litt forvirret ut og svarte, “vi vet ikke.” “Men hvem skrev Albert Åberg-bøkene?” Barna så på meg med store øyne og svarte, “Det var jo Gunilla Bergström!” “Hvem skal skrive i deres bok?” “Åh, en forfatter er den som skriver boken, og her er det vi som er forfatterne,” sa de. Så da var det bare for barna å prøve å skrive navnene sine på forfatterplassen.

Tittel:

Alle bøker har en tittel, så dette måtte barna også bestemme seg for. Etter litt tenking på hva de ønsket å lage en bok om, skrev jeg ned titlene på et ark, slik at de rolig kunne skrive dem inn på iPaden.

Forsidebilde:

Når tittelen og forfatteren var klare, var det på tide å finne det perfekte forsidebildet. Barna skrev tittelen på boken i søkemotoren til bildegalleriet i WriteReader, koblet til Pixabay.com. Der fant de mange flotte bilder. Da barna var fornøyde med forsidebildet sitt og fortsatt var engasjerte, kunne vi begynne å jobbe med innholdet til bildeboka.

Tegning:

Barna trykket seg videre i boka. Her er oppgaven å lage en tegning til tittelen til boka. På bordet er det ark og farger. Barna setter i gang med å tegne.

“Hva skjer i boken deres når dere ser hva som dere har tegnet?” Barna kikker på tegningene og kommer med en kort forklaring. Denne forklaringen skriver jeg ned på et ark.

Tar bilde av tegning.

Barna blir forklart hvor man trykker for å komme til funksjonen til å ta bildet. Stolte barn kan se at tegningen er kommet inn i boka.

Tekst:

Det er litt funksjoner å holde styr på, men øvelse gjør mester. Nå var det å trykke på tekst boblen. Setningen som barna har fått skrevet ned på et ark, skal inn i tekstbobla.

Dagene gikk:

Nå som dagene gikk og flere barn besøkte IKT-rommet, var det på tide å være enda mer løsningsorientert. Tidligere denne uken, når barna var ferdige med å tegne, kom alltid spørsmålet mitt:

“Hva skjer her?”

“Men dette med å skrive det ned på arket virket litt sløsing med papir. Hva bruker de på skolen?”

Tavlen:

På skolen brukes tavlen mye, så da virket min plan ganske god. Jeg skrev ned handlingen til barna på tavlen i ulike farger, og barna kunne deretter skrive setningene i boken sin.

“Du har blå farge, det som står der kan du skrive inn på iPaden.”

Så her fikk barna litt trening med tavlen også. Det er viktig å fremheve at dette var en aktivitet som fant sted under frileken (minus én dag).


Stor interesse:

I dag, siste dagen i uken, måtte jeg sette opp to store bord. Interessen var stor blant barna. Inne på IKT-rommet under frileken telte jeg 10 barn. Og alle forsto etter hvert at det ikke nyttet å mase. Selv med litt internettproblemer, som førte til litt trøblete arbeid, var barna tålmodige. Imponerende.


Tegningene:

Alle tegningene som ble brukt denne uken i Workshopen, har jeg hengt opp i garderoben, slik at foreldrene kan se litt av prosessen til alle bøkene som barna lager. Det henger også bilder fra aktiviteten og en qrkode, som er linket inn til dette innlegget.

"Det er en historie bak hver tegning"

Disse tegningene skal også brukes i Puppet Pals om en stund. I et digitalt dukketeater.

Fremføring:

Når barna begynner på skolen, vil de måtte stå foran sin egen klasse når de skal presentere oppgaver. Derfor synes jeg det var fint å kunne gi dem en liten forsmak på hva de har i vente de neste årene på skolebenken.


I dag dro jeg frem den røde løperen og inviterte barna opp til tavlen for å presentere boken de har skrevet. Alle var veldig klare for oppgaven. Jeg ble litt overrasket over en gutt og ei jente som utrolig nok leste opp boken sin. I tillegg til enkelte barn som prøvde å skrive setninger uten hjelp. Gøy!

Jeg har nylig laget kursbevisene til barna. Om noen dager vil jeg arrangere et kurs for dem. Gleder meg!”


"Barna synes det er spennende å lage sine egne bøker. Når kvelden kommer, er det noen av dem som ønsker at foreldrene skal lese bøkene deres"

 

Ta kontakt for WriteReader kurs. Alle som bestiller kurs får 6 måneder gratis lisens. Bestill her


69 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page