top of page
Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Slik jobber jeg med frivillig skriving med barna i barnehagen.

Oppdatert: 5. aug. 2024

Innledning

I dette blogginnlegget ønsker jeg å dele hvordan jeg jobber med matematikk og skriving på en frivillig måte. Men jeg har delt det opp i to ulike innlegg.



Her vil du finne konkrete oppgaver som jeg har brukt med min gruppe fra 2016 og frem til nå. Lek er og bør alltid være førsteprioritet i barnehagen, og dette gjelder også for førsteklasse. Ved å tilby barna muligheten til å delta i frivillige aktiviteter som skriving og matematikklek, kan vi skape en balansert og engasjerende læringsopplevelse.


Skaperrommet

På avdelingen min har jeg et rom som kalles “Skaperrommet”. Her legges det til rette for at barna skal kunne skape noe de kan være stolte av, enten det er en tøff borg bygd med klosser eller noe spennende i den digitale verden.

En vanlig dag

Klokka er halv åtte, og jeg sitter på el-sykkelen, klar for å tråkke 1,5 mil til jobben. Denne distansen gir meg tid til å planlegge morgenaktivitetene i “Skaperrommet”.

«Er assistent og da har jeg ikke plantid»

Når jeg kommer på jobb, blir jeg møtt av engasjerte barn som ønsker å lage en digital bok. Etter en prat med de voksne, rigger barna og jeg til i “Skaperrommet”. Bord og stoler bæres inn, og av og til setter vi opp Prowiser-skjermen.

Døren åpen

Med tegnesaker og ark på bordet blir iPadene delt ut, og vi logger oss inn på WriteReader. Rundt bordet kan det være alt fra 2 til 8 barn om gangen. De vet at de får hjelp, men må vente på tur. Stort sett har barna en klar idé om hva de ønsker å lage bok om. Døren står åpen for at nye barn skal bli nysgjerrige, eller for dem som ønsker å ta en pause og leke.

«Åssen skriver du….?»

Det kan bli hektisk på rommet når mange barn spør om hvordan ting staves, men av en eller annen grunn synes jeg det er både stas og gøy. Da er det frem med blyanten for å skrive ned det de ønsker å skrive. Jeg setter en strek mellom ordene for å markere ordskiller. Når to barn jobber sammen med en bok, deler de ofte på oppgavene: den ene leser opp bokstavene, mens den andre skriver dem inn. Jeg utfordrer ofte barna til å lage en tegning som passer til teksten de har skrevet, så tar de bilde av tegningen og legger det inn i boken.

Hva om de ikke vil mer?

Noen ganger blir ikke boken ferdig samme ettermiddag. Da spør barna om de kan fortsette en annen dag, noe som er helt greit. Barna rydder opp etter seg og går inn for å leke med andre barn. Samtidig begynner nye barn som har blitt nysgjerrige etter å ha sett på de andre lage bøker, å lage sine egne.


Fokus på frivillig læring

Jeg har aldri jobbet i førsteklasse før, men jeg ser i avisene at foreldre etterlyser mer lek i skolen. Kan det være en mulighet å innføre mer fokus på frivillig læring, som jeg gjør i barnehagen, også i førsteklasse?


I noen år har jeg jobbet med en tilnærming hvor barna får muligheten til å utforske bokstaver og lage spennende bøker. Denne metoden har vist seg å være veldig effektiv, da barna blir nysgjerrige på bokstaver og ivrige etter å lage egne bøker. Bøkene, både i papirformat og digitalt, blir ofte lest på sengekanten hjemme. Kanskje dette kan være en løsning for å kombinere lek med læring i førsteklasse, og gi barna en mer engasjerende og kreativ skolehverdag?

På bildet nedenfor kan du se alle tegningene fra et WriteReader-prosjekt jeg nylig hadde. Hver tegning er et resultat av barnas kreative arbeid og deres egne historier, som de har utviklet og illustrert i løpet av prosjektet. Dette prosjektet er et flott eksempel på hvordan vi bruker digitale verktøy for å fremme kreativitet og engasjement i læring.

Fra lek til bok

Som nevnt tidligere, er leken usedvanlig viktig. Til høsten planlegger jeg å introdusere ulike rolleleker som kan bli grunnlag for bøker. Bamsesykehus er en morsom rollelek jeg har brukt mye, med QR-koder og røntgenmaskin. Forestill deg at favorittlekebamsen din har svelget en legokloss og må opereres. Dette kan bli en spennende lek som også kan resultere i en kreativ og morsom bok.



Bokstavtoget

Sammen med noen barn spaserte vi på togskinnene rundt vårt kjente kanonmuseum. Jeg holdt telefonen inntil meg mens jeg filmet. Bak meg gikk barna og sang kjente barnesanger. Målet var å lage bokstavtoget til en rollelek, og det lyktes vi med. På storskjermen i barnehagen ble filmen vist. Alle barna som ville, løste inn billett. Med på turen fikk de med seg et bingoark. For på turen dukket hele alfabetet opp, bokstav for bokstav. Når noen ropte “bingo”, var turen rundt vårt kjente kanonmuseum over.

Når barna frivillig viser interesse for bokstaver, har jeg lagt merke til at flere tør å komme og lage bøker. Da er det moro å tilrettelegge for både dem som tar bokstavene lett og dem som trenger mer tid. For de barna som ønsker en ekstra utfordring, lar jeg dem prøve seg på podcast. Selv om de ikke kan lese ennå, dikterer de hva som skal stå i boka, som jeg skriver ned med blokkbokstaver. De overfører så dette til boka selv. Når boka er ferdig, får de lese den inn, legge til lydeffekter, og til slutt kan de høre boka på Spotify hjemme, mens de har den fysiske boka foran seg.

Avsluttning

Gjennom å tilrettelegge for frivillig læring og kreativitet, har jeg sett hvor stor effekt det har på barnas motivasjon og engasjement. Ved å kombinere lek med læring, kan vi skape en mer helhetlig og positiv opplevelse for barna. Selv om jeg ikke har noen fasit på hvordan en førsteklasse skal være, tror jeg sterkt på verdien av å integrere frivillig læring og lek også i skolemiljøet.


Kanskje dette er noe som også kan fungere for førsteklasse? Et skritt tilbake fra å "måtte" lære noe til å leke seg til læring kan være veien å gå. Mitt råd uansett: Tenk kreativt og husk å lek.


Anbefalt side for gode tips til førsteklassinger: bokstavmari

Les gjerne innlegget i Færdrelandsvennen, om digitale verktøy i barnehagen. Klikk her


Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page