top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

“Barnas digitale filmstudio: En morgen fylt med Puppet Pals og latter”

Oppdatert: 10. jan.

Jeg stortrives med å være i aktivitet på verdens beste arbeidsplass. Av og til

legger jeg planer på vei til jobb, akkurat som i denne saken. Her er det frilek, frem til kl 10.00, jeg kommer på jobb i åttetiden.

“På min 20 minutters kjøretur til jobben, med kaffe og radio, kommer jeg på noe jeg har lyst til å jobbe med.”

Barna har jo ikke prøvd seg på Pupper Pals. En av de gøyeste appen jeg vet om.

Kort om Puppet Pals

Barna kan jobbe med Puppet Pals ved å velge animerte figurer, bakgrunner og legge til egne stemmer for å skape sine egne animerte historier. Appen gir en interaktiv plattform der barna kan være kreative og utvikle fortellingsferdigheter. De kan også eksperimentere med forskjellige scenarier og rollespill, og dermed forbedre sin digitale kreativitet og uttrykksfullhet gjennom bruk av appen.


Tilbake til mitt morgenprosjekt.

Når jeg ankommer jobben og har hilset på barn og voksne, sjekker jeg det viktigste. Er det strøm på iPad? Noen mangler, så jeg løper rundt og låner på andre avdelinger. Jeg rigger bord og stoler, kobler opp en iPad til skjermen – en arbeidsmetode jeg synes er effektiv.

Mens jeg rigger, er det spente førskolebarn som lurer på hva som skjer. "Bare vent," sier jeg med et lurt smil.


Vi er klare.

Stolene er plassert rundt bordet, de barna som var nysgjerrige på hva som skjedde, sitter godt plantet på stolen med øynene festet mot meg. Vi er klare.

Puppet Pals vises på tv-skjermen, jeg trykker meg videre og har kommet til hvordan få "skuespillerne" inn i appen. Jeg forklarer de to ulike måtene å få det til på.

  1. Enten ta bilder selv

  2. Eller bruke bilder som allerede er der.

Barna øver på begge alternativene. Noen må øve på å holde iPad i ro når det blir tatt bilde, andre må øve på å ikke ha objektet rett foran linsen. Kanskje er det bilder fra en tur som ligger på iPad; da må de øve på den funksjonen.

Når bildene er tatt eller hentet fra iPad, skal de øve på å redigere bildet. Dette gjøres ved at barna tegner en grønn strek rundt det bildet de ønsker å bruke.

Når dette er gjort, har barna klargjort en av åtte mulige skuespillere.

Da var tiden inne for å finne en bakgrunn. På samme måte som skuespillerne, måtte barna enten ta bilder eller bruke bilder som allerede lå på kamerarullen. For å ikke gjøre det for vanskelig i starten, ble vi enige om å kun bruke 2 bilder.

Da var vi klare for å lage filmen. Barna har da krysset av 2 skuespillere og 2 bakgrunner. Inne på filmsettet viste jeg barna hvordan dette fungerte.

  • Opptaksknappen

  • Pauseknappen

  • Hvordan endre størrelsen på skuespillerne.

  • Hvordan endre bakgrunnen

  • Justere spaken som viser hvor de må holde seg innenfor med skuespillerene.

  • Lagre filmen

  • Vise filmen for andre på stor skjerm (AirPlay)

Barna tok med seg iPad og gikk på ulike steder på avdelingen og begynte å lage film. Det var stort engasjement hos barna. Det var stor stas å lese inn stemmer og bevege skuespillerene.


Selvfølgelig hadde vi filmpremiere på løpende bånd. Pleier egentlig å dra frem den røde løperen, men droppet det i dag.


 Når vi så på filmene, var det herlige lattere som herjet i rommet.

Neste gang det er litt mer planlagt, tar vi frem Puppet Pals kursbevis.
Da kan planene for pedagogtiden begynne...
 

Ta gjerne kontakt for inspirasjonskurs 


Comments


bottom of page