Navneprogrammering med Bee-Bot og fargerike former
- Kjell Gunnar Ytre-Eide
- for 19 timer siden
- 2 min lesing
Steg 1 – Å skrive navnet sitt
En liten stund har jeg hatt fremme en Bee-Bot-matte med bokstaver. Aktiviteten startet ved bordet, der barna fikk i oppgave å skrive sitt eget navn på et ark. Dette gjorde dem bevisste på hvilke bokstaver navnet deres består av.

Steg 2 – Bokstavbrikker og sammensetting
Etter at navnet var skrevet, fikk barna plukke ut bokstavbrikker som samsvarte med bokstavene de hadde skrevet. Bokstavene lå i små esker foran dem. De hentet én og én bokstav og la dem i riktig rekkefølge. Før navnet ble ferdig satt sammen, benyttet vi anledningen til å snakke om fargene på brikkene, hvordan bokstavene ser ut, og hvilke lyder de har. Dette var en fin repetisjon på farger, bokstavformer og lyd.

Steg 3 – Programmering med bokstavmatte
Da navnet var komplett, tok barna med seg bokstavbrikkene bort til bordet med Bee-Bot-matten, hvor de små bokstavene var mest synlige. Her la de bokstavene i rutene på matten – én bokstav i hvert felt. Det ga dem en ny mulighet til å øve på de små bokstavene og se hvordan disse også bygger opp navnet deres.

Så fikk barna velge hvor Bee-Boten skulle starte, og de programmerte den bort til hver bokstav i riktig rekkefølge. Det ble både en øvelse i retningsforståelse, bokstavkunnskap og ikke minst tålmodighet og samarbeid.
Når Bee-Boten kom frem til en bokstav, ble bokstavbrikken lagt på en matte med ulike geometriske former i forskjellige farger. Her måtte barna fortelle hvilken form og farge bokstaven lå på – for eksempel «gul sirkel» eller «blå firkant».

Men du verden, så flinke de var! Engasjementet var stort, og det var mye brifing underveis: «Se, Kjellis!» ropte en, mens Bee-Boten tok store, kreative omveier før den traff riktig bokstav. Her handlet det ikke bare om å løse oppgaven – men å gjøre det med stil!
Faglig forankring og læring i praksis
Aktiviteten kombinerte flere læringsområder: bokstavinnlæring, farge- og formgjenkjenning og enkel programmering. Barna fikk erfaring med bokstavenes lyd og form, og hvordan bokstaver settes sammen til ord. Samtidig ble ferdigheter som retningsforståelse, problemløsing og samarbeid styrket – alt gjennom lek.

Mine observasjoner som voksen
Jeg la merke til hvor mye barna delte med hverandre underveis. Flere forklarte sine valg høyt og hjalp venner med programmeringen. De var engasjerte og viste tydelig glede når de mestret oppgaven. En gutt snudde seg og sa stolt: «Nå fikk jeg det til, helt alene!» Det var fint å se hvordan denne typen aktiviteter gir barna rom for både læring og mestring.

Videre lek og utforsking i frileken
Dette var en super aktivitet i frileken. Bevisst har jeg latt utstyret stå fremme, slik at barna kan se hvilke muligheter som finnes med Bee-Bot og bokstaver. Etter at navnene deres var ferdige, var det flere barn som ville prøve seg på andre ord. Alt fra katt, is og sol var blant ordene de valgte. Det var tydelig at lysten til å utforske og skape med bokstaver og robot vokste utover den opprinnelige oppgaven – akkurat slik jeg håpet.

Ta gjerne kontakt for et spennende og lærerrikt Bee-Bot inspirasjonkurs . Klikk her
コメント