top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Hipp, hipp, hurra! Tid for bursdagsraketter, som blir til et flott maleri med QR-kode. 🚀🎨

Oppdatert: 8. des. 2023

Den største og mest gledelige dagen for barna hvert år er selvfølgelig bursdagen. På min avdeling er det 24 barn. Her kan du lese hvordan bursdagsfeiringen i barnehagen min foregår.


Det hele starter med at de andre barna sitter og venter på bursdagsbarnet. Vi setter på en kongelig fanfare, og bursdagsbarnet kommer inn på avdelingen med store forventninger til en storslått bursdagsfest.


Nå som bursdagsbarnet er på plass, er det bare å forsvinne inn i bursdagsland. Barna strekker armene frem, lukker øynene og teller til 3. Og vips, er vi på plass i den perfekte verdenen – Bursdagsland.

Da er vi klare for å tenne lys og skyte raketter, men ikke som vi pleide å gjøre. Det vi har gjort tidligere, er å tenne lys, barna velger farge, og vi avfyrer en rakett for hvert år barna fyller. Dette er likt det de fleste barnehager gjør. I år har jeg kommet opp med noe som engasjerer og er fint å ta med hjem: et flott maleri med rakettlyd, laget av barna.


For hvert år barna fyller, velger de en farge fra hylla. Maleflaska kommer "flyvende" bort til bordet og spruter ut litt maling.


Etter hvert er alle de valgte fargene kommet på arket og alle lysene tent. Da kan det blanke arket senkes ned mot arket med maling på.

Deretter gjør vi oss klare for å lage et stort rakettsmell. På bordet, ved siden av arket, ligger en opptaker klar. Dette er i appen Cloud QR.


Det blir et stort smell og barna sier i kor:


"Å så vakkert, å så nydelig " Og klapper i takt med hendene.

Da er det på tide å ringe Olga på 94 år, om da barnet vil ha besøk av henne. Som regel er det ho som kommer, ho kommer i flott kjole og boksehanske. Og kommer løpende inn til dundrende musikk "eye of the tiger"

Olga sine oppgaver er først og fremst å veie barna, tulle og tøyse. På forhånd har bursdagsbarnet fått være med å pynte og si hva Olga skal gjøre på bursdagen.


Dette er valgene:


Når jeg har bursdagssamlinger, kan barna velge følgende på slutten av samlingen:


  • Valgfritt eventyr (bruker duplo og dukker).

  • Jeg forteller den gang jeg var en... (Veldig populært).

  • Jeg lager en bok i WriteReader som handler om bursdagsbarnet.

  • Eller som du ser på bildet, barna kan velge en bok. Da er appen Polylino helt fantastisk. Stort utvalg, og alle 24 barna kan følge med når jeg leser fra boka.

Etterpå, når ett av punktene er formidlet, starter bursdagstoget gjennom hele barnehagen. Selvfølgelig går bursdagsbarnet først.


Favorittinstrumentet til barnet som har bursdag, er et trekkspill. Dette toget har vært en tradisjon i Andungen Barnehage i over 30 år, altså lenge før jeg begynte der. Olga som er pyntet med lekker leppestift, blir med å synger sangen til bursdagsbarnet.


Hvor et Kjellis? Jo han er på Rema 1000 voiebyen og kjøper 1 egg.


Bursdagsbarnet tar med seg hjem gode minner fra sin bursdag og stemmene til alle barna som var med på å lage tidenes bursdagsrakettsmell for bursdagsbarnet.


På veggen hjemme henger bildet, med lyden fra sine gode lekekamerater. En 45 minutters bursdagfeiring er over for denne gangen.

Ps! Kopien av bildet henger inne på IKT - rommet. Veldig gøy at barna kjenner igjen sine egne bilder.


Da er det bare for Olga å ta taxi hjem til gamlehjemmet og vente på neste bursdagsinvitasjon. Samtidig som ho prøver ut teknologien, man blir aldri for gammel for dette.Comments


bottom of page