top of page

“Sjakkglede i barnehagen: Fokus på turtaking og samarbeid”

Forfatterens bilde: Kjell Gunnar Ytre-EideKjell Gunnar Ytre-Eide

Oppdatert: 16. feb.


Det er veldig artig å se hvordan sjakkspillet slår til hver gang vi bikker januar. Da er liksom førskolebarna veldig klare for å prøve seg på dette. Det er tredje året på rad at dette skjer. Hver gang har jeg tenkt at denne sjakkgjengen får jeg aldri tilbake, men der tok jeg grundig feil. Interessen er enorm, både blant jenter og gutter.

 

iPad-sjakk – er det egentlig greit?

 

Men kanskje tenker du: «iPad-spilling i barnehagen?» Det kan da umulig være bra! Dra heller frem det analoge sjakkspillet. Jeg må innrømme at den tanken har streifet meg også, men jeg har kommet til en solid overbevisning om at dette er helt innenfor.

 

En genial måte å lære sjakk på

 

For det første er det en perfekt måte for barn og voksne å lære sjakk. Når hver brikke har alternativer for hvor den kan flyttes, får vi en visuell støtte som gjør det enklere å forstå spillet.

 

Planlegging og strategi – barna lærer raskt

 

For det andre gjør dette det lettere for barna å planlegge neste trekk. De kan også se hva motstanderen kan komme til å gjøre, noe de lærer seg overraskende fort. I tillegg lærer de å forstå sjakk, altså at kongen er truet og må flyttes. Dette blir en naturlig del av spillet, og barna oppdager raskt hvordan de kan sette motstanderen i sjakk eller komme seg ut av en vanskelig situasjon.

 

Spillbasert læring med umiddelbar tilbakemelding

 

For det tredje er dette en form for spillbasert læring som bygger på de samme prinsippene som det analoge spillet, men med en ekstra dimensjon av veiledning og umiddelbar tilbakemelding.

 

Samarbeid gjør spillet enda bedre

 

For det fjerde – samarbeid. Dette kunne sikkert gått an i analog sjakk også, men her skjer det helt naturlig. Når vi spiller, er det ofte 2–3 spillere på lag. Det betyr mange diskusjoner om hvor og hva som skal flyttes. I starten var det litt vanskelig å samarbeide, men etter hvert ble det helt naturlig – imponerende! Når barna er veldig uenige, løser de det enkelt med stein, saks, papir.

 

Turtaking – en viktig del av spillet

 

For det femte lærer barna turtaking. Hvert lag får en legokloss, og den som flytter, holder klossen i hånden. Når trekket er gjort, leveres klossen til neste på laget. På denne måten holdes orden på køen. Og selvfølgelig – det er alltid en voksen med på spillet. Så dette er ingen sovepute for oss ansatte.

 

Fysisk opplevelse med digitale brikker


For det sjette – selve spillet er egentlig helt likt det analoge, bare med en digital vri. Hver figur finnes også fysisk som en brikke. Barna tar brikken i hånden og trykker på samme figur på skjermen. Dette gjør at de fortsatt får den konkrete opplevelsen av å flytte brikkene på brettet, samtidig som teknologien hjelper dem med å forstå mulige trekk.

Hvordan takler barna å tape?

 

I starten kunne det være litt vanskelig, for alle ville jo ta kongen og vinne. Men nå er det ikke noe problem. Barna stortrives med spillet, samarbeider godt og kommer med gode råd til hverandre.

iPad-sjakk eller analogt? Hva fungerer best?

 

Uten tvil iPad-sjakk i starten og analogt når man kan sjakk! Den digitale versjonen gir barna en mykere inngang til spillet, og når de mestrer reglene, kan de lettere gå over til brettsjakk.

 

Publikum, TV-skjerm og sjakkglede

 

Sjakket i år overgår egentlig alle tidligere år. Utrolig gøy at jentene er med og virkelig engasjerte! Det har blitt så populært at jeg til og med har tatt med meg en TV-skjerm hjemmefra for å speile spillet. Mens noen spiller, følger «publikum» med på skjermen og kommer med gode råd til spillergruppen. UTROLIG GØY!

 

Neste steg – sjakkstudio med kommentatorer!

 

Neste steg? Jeg har lyst til å lage et skikkelig sjakkstudio med barna som publikum, spillere og kommentatorer. Det er alltid gøy å gjøre litt ekstra ut av ting! Sjakk matt – det er helg!

 

Til info:

For å spille dette spillet må man installere appen Tacto by Shifu.

 


Comments


bottom of page