top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Lag egne fysiske eller digitale bøker med tekst, bilder og lyd. Anbefales

Oppdatert: 24. mai 2021


En ny dag og en ny bok skal lages. Ja, slik har det vært på jobb de siste ukene.


Her er et lite eksempel hvor ivrige de er blitt: Har akkurat kommet på jobb og klar for å sette meg ned på gulvet. Da hører jeg noen barn roper; «Kommer du Kjellis, vi vil lage en bok»

Hvordan jobber jeg?

Ofte legger jeg til rette for slike oppgaver i barnas frilek. Det er ikke slik at jeg sier at «i dag skal vi jobbe på iPad». Jeg finner frem utstyr og setter meg ned på gulvet/ved bordet også ser jeg etter hvert at barna selv blir nysgjerrige og ønsker å prøve dette ut. På den måten blir det en positiv og lystbetont tilnærming. I tillegg er det viktig å gi barna mestringsfølelse og rom for å feile.

Tilbake til forfatterne

Klokka var såvidt passert 8, da noen barn og jeg rigget oss foran iMac. Stemningen er god og kreativiteten til barna er stor.


Minecraft

Barna ville lage historie om Minecraft. Skriv og Les har et stort bilde bibliotek. Her fant barn noen bilder som passet til den historien de ville lage. En etter en kom med gode ideer til historien. Latteren var høy, rundt bordet på morgenkvisten. Jeg skrev det de fortalte og jeg stilte litt spørsmål underveis.


Historien om «Minecraft kongen og den lille Gjørmegrisen« ble laget og gitt ut for noen dager siden. Barna var superstolte.


Flott utskrift i A5

Når historiene er ferdig skrevet, var det bare å skrive den ut. Slik at barna kunne få den med seg hjem. Under ser du forfatteren henter boken om »Bålhytta»

De gode bildene som ligger i programmet, gjør at det blir veldig mye enklere for barna å lage en historie. Etter å ha stilt spørsmålet til bildet de valgte underveis; Hva skjer her? Så ramlet bare fantasien ut av munnen på dem. Og jeg skrev så fort jeg bare kunne.

Vi har også brukt egne bilder, som da barna ville lage en historie om en båt. Barna trengte en brygge. Da tok de bilde av det du ser under.

Selvsagt ville de ha bilde av båthuset, så da var det å finne noe som kunne være det.

Syntes det er bra at utskriften blir så fin. Veldig innbydende å lese.

Etter at boka er ferdig skrevet ut, leser vi den opp til resten av gruppa. Dette inspirerer resten av gruppa til å lage en bok.

Nå produseres det masse bøker. Dette har gitt meg en idé på at vi må ha et bibliotek. Barna skal få sitt personlig lånekort. Dette kan bli en gøy rollelek. Gleder meg til å prøve det ut. QR-koden viser oversikten over alle bøker vi har av bøker på biblioteket. Det blir også muligheter til å lese den digitalt.

Biblioteket begynner å ta form. Her blir det rollelek og mye gøy. Vil komme med litt bilder og tekst når vi har prøvd dette ut.

Det er litt forskjell mellom Skriv og les og Book Creator. Men begge programmene er gode. De to største forskjellene er utskriften og bilde biblioteket i Skriv og les. Her kan du abonnere på Skriv og lesSkriv og les er et digitalt læringsverktøy som gir barna mulighet til å produsere egne fysiske eller digitale bøker med tekst, bilder og lyd.


Holder gjerne inspirasjonskurs for din arbeidsplass. Ta kontakt her

Mvh Kjellis


1 248 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page