Kjell Gunnar Ytre-Eide

28. feb. 20217 min

Hverdagsbyen - Vi bygger en felles leke arena

Oppdatert: 8. des. 2023

Når jula er historie, begynner hverdagen for oss alle. Vår juleby ligger godt nedpakket på loftet. Nå er det nye stor prosjektet startet.

Hverdagsbyen

Prosjektet heter "Hverdagsbyen". Her kan du lese litt om prosessen og hva vi kan bruke byen til.

Samlingstunden

Målet med Hverdagsbyen er at barn og voksne skal bygge en felles leke arena. Men først litt om prosessen rundt prosjektet. Rett etter nyttår hadde vi en samlingsstund om prosjektet.

Først snakket vi om hva vi trenger for å lage hus i virkeligheten. Er det bare å bygge med materialer? Må vi bruker gravemaskin? Må det være en byggeleder? Det var mange spørsmål og gode svar fra barnegruppa som kom.

Men hva trenger vi for å bygge vår hverdagsby? Hva skal være tomta? Trenger vi materialer? Hvor kjøper vi plankene?

I PowerPointen snakket vi også om hvordan veien til Bee-Bot og Blue-Bot ser ut. Med eller uten ruter og hvorfor ruter?

På tur til plankebutikken

På slutten av den første samlingstunden var vi klare for å trekke ut noen barn som skulle bli med på "plankebutikken". Gjennom loddtrekning var det 4 barn som ble med på butikken for å kjøpe det vi trengte.

I samlingen var vi enige om at tomta måtte være en plate. Så da var det å få litt hjelp til å kutte den opp i den størrelsen vi trengte.

Husene fikk "plankebutikken" kuttet opp. Men resten måtte barna gjøre. Hva de måtte gjøre kommer lengre ned nede i saken.

For at husene ikke bare skal velte rundt i byen, men stå fast som et helt vanlig hus gjør, måtte vi kjøpe noen skruer.

Måle opp veien og male rutene

Før barna skulle kjøpe tomt og montere fast husene, måtte vi lage veier. Rutene må være 15x15cm, det er det Bee-Bot kjører pr trykk. Som alle andre snekkere, har vi laget en tegning over byen.

Magnet klosser er meget populært i barnehagen. Det som er det geniale er at de største magnetklossene er like store som bee-bot kjører på 1 trykk. Derfor ble de brukt til å tegne opp byen. Så kan vi spør barna; Hvor mange små klosser trengs for å lage en stor?

Etter at vi hadde streket rundt klossene, var vi klare for å male opp rutene. Jeg hadde sett for meg 2 ulike farger, men heldigvis var det en barnemunn som fortalte meg at det er finere med mange ulike farger. Og slik ble det.

Da var det å finne frem penselen og alle som ville kunne male rutene i ulike farger. Her var det bare å holde tunga rett i munnen, så fargene ikke ble blandet.

Topp etasjen til Rugget Robot og ladestasjon

Flere barn vet at el-biler må lades, de vet også at bee-bot må lades. Derfor må hverdagsbyen vår ha en ladestasjon. Når bee-bot begynner å bli tomme, så kan de kjøre opp til ladestasjonen for å få strøm. På bildet under kan du se barna male rutene på toppen.

Veien opp dit er laget litt brei, slik at Rugged Robot kan kjøre opp dit. Broen kan vi ta bort om vi ønsker.

Kjøpe tomt og hus

Da var tiden inne for at barna skulle kjøpe tomt og hus. Ved hjelp av loddtrekning valgte barna den tomten de ønsket. Barna måtte kjøpe hus hos megleren. Selvfølgelig måtte de betale, men det var ganske rimelig.

Som vanlig er det alltid rift om de beste tomtene, men det gikk greit for seg. Tomtene ble solgt rimelig kjapt. Heldigvis var byen laget for 24 hus, samme antall som barnegruppen.

Pussig og maling

Alle hus trenger å bli pusset og malt. Det gjelder også alle husene i Hverdagsbyen. Barna fikk utdelt sandpapir, som ble kjøpt på plankebutikken.

Når barna var fornøyd med pussing, var vi klare for å male husene i den fargen barna ønsket.

Montering av husene

Da var vi klare for å montere husene. Vi fant frem skruene fra plankebutikken og drillen. Barn fant tomten sin ( Ingen hadde glemt det) holdt huset, mens en voksen skrudde det fast. Skikkelig teamwork.

Etter hvert kom flere og fler hus på plass i Hverdagsbyen. Vi voksne spurte barna hvor de bodde, og stolt viste barna huset sitt.

Ikke bare husene til barna

Det er ikke bare husene til barna som har fått plass i byen. Men sammen med barna har vi fått en butikk. Det var håndsopprekking på hva byen skulle inneholde utenom husene til barna. Siden vi har tema sykehus, så ble enige om å ha et sykehus. På kantene til sykehuset, er det mulig å bygge med duplo.

Egen byscene

Hverdagsbyen har også sin egen byscene. Her kan barna og duplofigurene opptre og synge sine favorittsanger. Etterhvert skal barna kunne lage ulike qrkoder, som beebot skal kunne kjøre rundt med.

De kan inneholde kjente sanger på youtube eller andre streaming kanaler. Sangene vil da dukke opp på iPaden, ved hjelp av qrskanning. Se filmsnutten under.,

Bondegård, butikk og slakter

Inne i byen har det kommet butikk og slakter. Bee-bot har en tilhenger, som barna kan plassere dyrene på. På bildet under er det en ku på vei til slakteriet. Vi har over en periode før jul hatt tema om bondegårdsdyr.

Her lærte barna om hva vi mennesker kan bruke dyrene til. Så av alternativene som dukket opp, var det butikk og slakter som vant denne gangen. Kanskje blir dette byttet ut ved neste tema i barnehagen?

Dyr og mangetklosser

Det er veldig populært å leke med dyr inne i Hverdagsbyen. Dyrene blir gjerdet inne med magnetklosser.

Barnet lærte dukka å programmere

Jeg var vitne til en veldig gøy opplevelse når vi lekte i Hverdagsbyen. På fanget til et barn, satt en dukke. Her blir dukka lært opp til å programmere. Det ble det telt og trykket med dukke hånden.

Og BeeBot kjørte avsted til barnets store glede. Dette syntes jeg var et utrolig gøy øyeblikk.

Greenscreen og undring

Med greenscreen kan vi gjøre mye gøy. I hverdagsbyen kunne vi leke at vi var undervann. Ved å legge en grønnduk rundt tårnet, var det bare å gå inn på Pixabay.com og finne den bakgrunnen vi ønsket.

Vi koblet opp kamera til Prowiser skjermen, slik at vi kunne følge direkte med på hva som skjedde når vi filmet.

I dette tilfelle kunne barna se masse fisker som svømte. Se filmsnutten her.

Programmering og bokstavlek

I Hverdagsbyen er det ulike muligheter for hva barn og voksne kan leke med. I dette tilfelle leker vi litt med bokstaver i frileken. Jeg skrev navnet til barnet på en lapp.

Barna fant bokstaver, la dem på arket som jeg hadde skrevet.

Deretter tok de en og en bokstav og la ut i feltene til Hverdagsbyen.

Videre så programmerte de Bee-bot til bort til bokstavene. Se filmsnutt.

Barna tok bokstavene og la den på iPad, da fikk de sett og hørt lyden av bokstaven de stemplet med. Når alle bokstaven til navnet var på plass kunne de høre navnet sitt bli lest opp.

Dette er programmet Marbotic. Jeg ønsker å poengtere at jeg ikke driver med undervisning i å lære bokstaver i barnehagen. Dette er noe barna syntes er gøy, selv nede i 3 års alderen. Så da syntes jeg det det er greit.

Sphero Bolt

Denne kula kan fjernstyres og programmers. I barnehagen blir den brukt til fjernstyres. Greier du å rulle bort til en rød fargen? Greier du å rulle bort til huset ditt? Ja det mye vi kan øve på her. Eller bare rulle i stor fart rundt og rundt i byen. Hvem greier å styre kula rundt i hele byen? 3åringen digger kula.

Byflagget

Vi jobber med å finne det riktige byflagget til Hverdagsbyen. Vi bruker Adobe sin app, som veldig god å bruke.

Etter en rekke avstemninger, kom barna frem til et forslag.

Nå skal gruppe 2 og 3 jobbe seg frem til sine forslag. Til slutt skal vi stå igjen med et flagg, som skal vaie på toppen av byen.

QR-koder

Alle barna har tatt bildet av sitt hus hjemme, disse bildene har barna gjort om til til QR-koder. Barna har også tatt bilder av hverandre og redigert det inne i Adobe appen.

Her fikk de prøve å redigere bort all bakgrunn, slik at barnet stod igjen på bildet. Etterpå printet de ut bildet, klippet og limte det på huset hvor de bor.

Samedagen

Når vi hadde samenes nasjonaldag ble Bee-bot og Blue-bot pyntet til fest. På ladestasjonen ble lavvoen rigget opp. Alt var klart i hverdagsbyen for å feire samedagen.

Hverdagsbysangen

Mange byer har sine egne sanger, det gjelder også Hverdagsbyen. Det begynte med at en av mine kollegaer hadde diktet et vers og refreng. Da ballet det bare på seg og vi spurte barna hva resten av sangen kunne handle om. Barna kom med stikkord, som min kollega satte sammen til en sang med fire vers. Sangen synges til melodien " Gøy på landet

Foreldresamarbeid

Vi er heldige som har foreldre som vil bidra med ulike ting. I denne sammenhengen fikk vi hjelp av en far og mor til å lage en kul melodi av " Gøy på landet". De sang inn en vokal også. Vi øver og øver for å gjøre oss klare for at barna skal spille inn sine stemmer. Her vil det komme en musikkvideo. Under ser du oss i utetiden, der vi øver litt på sangen. Her for barna også øvd seg på å stå forran andre barn, noe som jeg syntes er viktig.

Veien videre

Prosjektet hverdagsbyen har akkurat startet, vi har mange artige ideer på hvordan vi skal kunne dra inn ulike tema. Vi skal etterhvert dra inn FNs bærekraftsmål.

Vårt tema blir livet i havet. Så dette blir spennende for liten og stor. Mer om dette senere.

Jeg er så lagt godt fornøyd med hvordan Hverdagsbyen prosjektet har blitt. Flere og flere barn samles rundt byen og leker med ulike leker. Her møtes det digitale og analoge. Dette er GØY! Vi har fått en felles leke arena.
 

Følg meg gjerne på sosiale medier.

Ta kontakt for inspirasjonskurs enten digitalt eller at jeg kommer på besøk. Mvh Kjell Gunnar Ytre-Eide IKT og Lek.

Priser og info

    1390
    0