top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Adventssamling i den fortryllende julebyen.

Desember er en fantastisk måned å jobbe i barnehagen, og jeg synes spesielt det er magisk å ha adventssamlinger. Samlingen innledes med et tog der vi synger "Hvem er denne karen med sekk og lue på?" Togreisen avsluttes i ikt-rommet, der forventningsfulle barn tar plass for å delta i samlingen.

Kalenderbarnet

Jeg bad dem om å strekke ut hendene og lukke øynene, mens vi sammen tryllet frem julemagi til en kalenderboks. En nostalgisk tivolilyd ble spilt, når lyden forsvant var tiden inne for å trekke navnet på dagens kalenderbarn. Spente barn, satt med store øyne og ventet på dagnes navn. Hvem skal programmere Bes-Bot og få pepperkake hjertet?

Men vi begynte med å henge opp det tradisjonelle røde hjertet i vinduet for å markere starten på nedtellingen til jul. Men julen handler ikke bare om å telle, det handler også om sang og budskapet. På gulvet foran oss lå det et utvalg av ulike julesanger, så kalenderbarnet kunne velge fritt.

Når tonene fra julesangene stilnet, var det tid for å besøke vår magiske Juleby. Den har 24 hus, malt i ulike farger, med masse lys som kan skifte farge. Barna må finne dagens tall på et av husene og finne ut hvor Bee-Bot står.

Deretter teller de antall hus bort til dagens hus, taster det inn på Bee-Bot, som forhåpentligvis kjører til riktig sted. Ved huset er det et lite hefte med QR-koder.


Barna har aktivt bidratt til denne julebyen ved å pusse og lime på husene.
Forventningene ble skapt gjennom hele november med en plakat som annonserte den kommende julebyen, inkludert bilder av Jon Blund, Bee-Bot, Rugged Robot og mikroskopet.

I en tid preget av urettferdigheter i verden, er det viktig å formidle barnas rettigheter. Dette kommer tydelig fram når barna skanner dagens QR-koder fra kalenderhuset. Da vises den tradisjonelle Jon Blund i en kort filmsnutt på 2 minutter, hvor barnas rettigheter blir lest opp.

Når tegningene kommer, leses barnasrettigher opp.
Bildene er tatt fra Jon Blund filmen

En annen kode som skannes, gir dagens bilde fra det digitale mikroskopet. Dette gir barna muligheten til å se bilder fra barnehagens hverdag.

Hva tror du dette er?

Den tredje QR-koden som skannes, har vært en bok fra Polylino, dagens skuespill, en digital bok Barba har laget eller noe vi skulle gjøre denne dagen. Alt som scannes kommer opp på TV-skjermen.

Jeg er veldig fornøyd å med årets juleby, som er laget i tre og er dermed lekbar, motsetning da jeg brukte melkekartonger. Barna har også hatt muligheter til å lage digitale bøker, om det som skjer i julebyen. Les egen sak her.

Ønsker alle et riktig godt nyttår.

Mvh Kjell Gunnar Ytre-Eide


 

Ps! Bildet fra mikroskopet er en saue bæsj🐑, fra Bragdøya, hvor vi er 1 gang i uken.

Comments


bottom of page