top of page
 • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Fengende oppgaver til barna med Ruggede Robot og Kitt - « Over the rainbow»

Oppdatert: 2. sep. 2023

Nå har jeg brukt denne banen i snart to år. En allsidig programmerings bane som kan brukes til mange ulike formål. I denne saken kommer det 4 ulike oppgaver som kan brukes til Rugged robot.

Jeg vil understreke at alle disse oppgavene kan gjøres med Bee-Bot og Blue-Bot. Så man trenger ingen Rugged Robot for å prøve dette ut.


 1. Over the rainbow - Jakten på skatten.

 2. Over the rainbow - Kitt gir beskjed

 3. Over the rainbow - Finn ting i naturen

 4. Over the rainbow - Sertifikat


Programmering med piler og tall

Tidligere har jeg brukt piler på veggen, slik at barna må lese av og trykke inn det de ser på veggen. Da har jeg brukt barn helt nedi 3 årsalderen. Da med mitt populære innlegg om søppelsortering.


Bokstavene er malt i de fargene som søppeldunkene har.


Her er filmen fra dette prosjektet.


Rutenett

For å friske opp bokstavene, har jeg nå malt et rutenett på alle bokstavene i regnbuens farger. Hver rute et på 20 cm, som er ett trykk på Rugged Robot.

"Over the rainbow"

Jeg er kjempe glad i farger. Så jeg er godt fornøyd med resultatet. Ettersom at jeg valgte 6 farger fra regnbuen, har jeg kalt oppgavene for " Over the rainbow". ( Litt for moro skyld) Rugged robot kjører over regnbuen og bare det er god læring. Matematikk , farger og litt engelsk.

Over the rainbow - Jakten på skatten.

Barna blir jo fortalt av oss voksne, at der regnbuen slutter, der finner man skatten. Så da passer det greit å få inn en pirat: Kanskje vet han hvor skatten er?

Uansett, i denne oppgaven ligger det " over the rainbow" oppgaver ute i rutefeltet. Her må barna starte med å telle ruter opp til første oppgave. Når Rugged robot har blitt programmert opp til oppgaven, snur barna kortet. Dette er et lite kart over den bokstaven de er på.

Hvor skal piraten bli plasert?

Barna kikker på kartet, kikker seg rundt på bokstaven. Prøver å finne riktig rute, hvor piraten skal bli plasert.

Her er det god trening på retninger og farger.

Når riktig rute til piraten er funnet, så er turen kommet til Rugged Robot. Hvilken rute skal den stå i? Barna må kikke på kartet for å finne ut av det.

Etter å ha studert kartet litt og gjerne vært oppå banen, blir barna enig om hvilken ruten roboten skal stå i. Da er det bare å telle ruter fra Rugged Robot og opp til piraten.

Barna trykker inn antallet de tror det er opp til piraten. Men har har gjemt skatten ekstra godt? Javel, da er det bare å hive seg rundt på neste oppgave.

Her er en liten filmsnutt fra oppgaven.

 

Over the rainbow - Kitt gir beskjed

I oppgaven over måtte barna lese kart for å løse oppgaven. Den neste oppgaven var å høre oppgaven. Da bruker vi roboten KITT som kan brukes til mangt.

 • Filme

 • Lydopptak

 • Ta bilder

Lagde oppgaven

Før barna kom for å teste ut denne oppgaven, hadde jeg lest inn noen oppgaven til dem. Jeg var litt spent om dette ville fungere.


Da var det bare å prøve. Barna satte Rugged robot der de ønsket. Kikket på " Over the Rainbow" kortene. Bestemte seg for hvilket kort de skulle gå for. Barna programmerte Rugged robot bort til kortet de ønsket. Leste av kortet. På kortet står det,


Trykk på KITT og hør hvor du skal kjøre.

Noen barn prøvde å lese oppgaven, andre kikket på tegningen og prøvde å skjønne hva de skulle gjøre. Men det er jo alltid greit å ha en voksen, som kan lese.

Barna trykket på play og hørte hvor de skulle prøve å programmere Rugged Robot. Her nevnte jeg fargen og hvor på bokstaven den fargen var.

 • Øverst

 • Midten

 • Nederst

Barna satt fra seg Kitt der som Rugged Robot skulle kjøre. Så var det å prøve å programmere roboten bort til Kitt.

Samarbeid

Her var det gøy å se et kjempe godt samarbeid. Først det at barna hørte på lydopptaket fra Kitt flere ganger og diskuterte hvor det kunne være. For så å finne ut hvem som skulle telle ruter og hvem som skulle trykke på roboten. Andre ganger telte de ruter sammen og trykket annen hver gang på roboten.


 

Barna leser inn oppgaver på Kitt til en voksen

Etter at barna har løst mine oppgaver, var tiden inne for å snu på oppgavene. Barna skulle lese inn på Kitt, hvor jeg skulle programmere Rugged robot. Det var gøy å se de spente ansikutrykkene, når jeg skulle løse oppgaven. Fikk god applaus fra barna, da jeg løste oppgaven deres.

Her er en liten filmsnutt da barna utfordret meg. Imponert over hvor gode de er til å holde kamera rolig.

Overføre lyden fra Kitt

Dette kan overføres til Mac/Pc på ved å koble en medfulgt usb kabel. Jeg er imponert hvor god lyden blir når man har overført. Kitt har jeg hatt lenge, men sjelden brukt den. Har vel vært litt lunken til roboten. Men det er jeg ikke lengre.

 

" Over the rainbow" - Finn ting i naturen

Programmering er gøy og fin måte å introdusere matematikk på til barnehagebarn. Det er veldig gøy å se hvor mye barna setter pris på alt jeg gjør.


Den siste oppgaven vi har testet ut, var å finne ting i naturen.

 • Kongler

 • Barnåler

 • Blader

 • Eikenøtter

På oppgavene var det bilder av ulike ting fra naturen. Som også viste antallet som skulle finnes. Det var også bilder av det som barna skulle bruke til å samle tingene oppi.

Som når barna kikker på "over the rainbow " oppgaven og ser at man skal finne 50 barnåler og putte det oppi en matavfall pose. Da blir det mye telling.

4. "Over the rainbow" sertifikat

Alle som kjører motorisert kjøretøy må ha gyldig sertfikat. Så hvorfor ikke la barna ta ulike sertifikat for Rugged Robot. Hver bokstave på HEI - banen har et eget kort. Greier barna å programmere seg igjennom bokstavene, får de et sertifikat for dette.


Det er ulike vanskelighetsgrader på dem:


 • H - Vanskelig

 • E - Litt enklere

 • I - Dette får alle til.

Den enkleste bokstaven er I. Så alle barna er sikret et sertifikat. Stolte barn fikk med seg hjem et sertfikat, og da klare til å løse enda flere oppgaver i "over the rainbow"


Til høsten får jeg en litt rocket karaoke versjon av " Over the rainbow" Så da skal jeg prøve å lære ungene sangen.


Neste oppgave som ligger å venter er " Over the rainbow"....

 

Ta gjerne kontakt for inspirasjonskurs😀
Comments


bottom of page