• Kjell Gunnar Ytre-Eide

Hverdagsbyen - Vi bygger en felles leke arena

Oppdatert: april 4

Når jula er historie, begynner hverdagen for oss alle. Vår juleby ligger godt nedpakket på loftet. Nå er det nye stor prosjektet startet.

Hverdagsbyen

Prosjektet heter "Hverdagsbyen". Her kan du lese litt om prosessen og hva vi kan bruke byen til.

Samlingstunden

Målet med Hverdagsbyen er at barn og voksne skal bygge en felles leke arena. Men først litt om prosessen rundt prosjektet. Rett etter nyttår hadde vi en samlingsstund om prosjektet.

Først snakket vi om hva vi trenger for å lage hus i virkeligheten. Er det bare å bygge med materialer? Må vi bruker gravemaskin? Må det være en byggeleder? Det var mange spørsmål og gode svar fra barnegruppa som kom.

Men hva trenger vi for å bygge vår hverdagsby? Hva skal være tomta? Trenger vi materialer? Hvor kjøper vi plankene?

I PowerPointen snakket vi også om hvordan veien til Bee-Bot og Blue-Bot ser ut. Med eller uten ruter og hvorfor ruter?

På tur til plankebutikken

På slutten av den første samlingstunden var vi klare for å trekke ut noen barn som skulle bli med på "plankebutikken". Gjennom loddtrekning var det 4 barn som ble med på butikken for å kjøpe det vi trengte.

I samlingen var vi enige om at tomta måtte være en plate. Så da var det å få litt hjelp til å kutte den opp i den størrelsen vi trengte.

Husene fikk "plankebutikken" kuttet opp. Men resten måtte barna gjøre. Hva de måtte gjøre kommer lengre ned nede i saken.

For at husene ikke bare skal velte rundt i byen, men stå fast som et helt vanlig hus gjør, måtte vi kjøpe noen skruer.

Måle opp veien og male rutene

Før barna skulle kjøpe tomt og montere fast husene, måtte vi lage veier. Rutene må være 15x15cm, det er det Bee-Bot kjører pr trykk. Som alle andre snekkere, har vi laget en tegning over byen.

Magnet klosser er meget populært i barnehagen. Det som er det geniale er at de største magnetklossene er like store som bee-bot kjører på 1 trykk. Derfor ble de brukt til å tegne opp byen. Så kan vi spør barna; Hvor mange små klosser trengs for å lage en stor?

Etter at vi hadde streket rundt klossene, var vi klare for å male opp rutene. Jeg hadde sett for meg 2 ulike farger, men heldigvis var det en barnemunn som fortalte meg at det er finere med mange ulike farger. Og slik ble det.

Da var det å finne frem penselen og alle som ville kunne male rutene i ulike farger. Her var det bare å holde tunga rett i munnen, så fargene ikke ble blandet.

Topp etasjen til Rugget Robot og ladestasjon

Flere barn vet at el-biler må lades, de vet også at bee-bot må lades. Derfor må hverdagsbyen vår ha en ladestasjon. Når bee-bot begynner å bli tomme, så kan de kjøre opp til ladestasjonen for å få strøm. På bildet under kan du se barna male rutene på toppen.

Veien opp dit er laget litt brei, slik at Rugged Robot kan kjøre opp dit. Broen kan vi ta bort om vi ønsker.