top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Lydbøker - bøker - egne bøker - mine historier.

Oppdatert: 4. apr. 2021

Alle er enige om at det er viktig å lese bøker for barn. Jeg trenger ikke gå mer inn på det. Det jeg vil skrive litt om her, er hvilke måter jeg presenterer lydbøkene - bøkene - barns egne bøker og mine historier på.

Jeg har ALDRI vært flink til å lese, dette pga mine lese og skrivevansker. Jeg har kun ungdomsskolen, videregående hoppet jeg dessverre av. Dette er nok en av grunnene til at jeg er veldig interessert i digitale verktøy. Hvordan kan jeg hjelpe, slik at barn kan få et bedre utgangspunkt enn meg, før de begynner på skolen.

Under ser du barnas egen produserte bøker i Skriv og Les. Førskolegruppa brukte mye av koronatiden før sommer til å lage egne bøker. Tror jeg ga de et godt grunnlag.

Lydbok

Over en periode har jeg fått prøve ut polylino.no Her er det et rikt utvalg av bøker som barnehagebarn kan kose seg med. Den første boken vi hørte var brødrene BÆSJ. Boka ble en vinner fra dag en. Fantastisk humor for barn og voksne.

Jeg syntes det er et veldig flott alternativ å bruke lydbok. Her kan alle se og høre. (Ved å koble opp iPad/telefon til ekstern skjerm) Går det for fort eller vi ønsker å prate om boka? Ja, da pauser vi den enkelt og greit.


Bragdøya

Hver tirsdag er vi på Bragdøya, et fantastisk sted der vi alle finner roen. Med polylino.no kan vi laste ned bøkene og dermed høre og se dem uansett hvor vi befinner oss. Akkurat som du ser på bildene under. Helt alene, to gutter som ville høre lydbok.

Her kan de drømme seg bort og høre på en engasjert person som leser boka. Her var det Albert Åberg. En herlig barnebok, som alle generasjoner husker. Og som må bli videreført til neste generasjon. Synes jeg.

Fortelling

Ettersom jeg ikke har vært så flink på lesing, så har jeg opparbeidet meg en veldig god fantasi. Jeg lar barna bestemme hva min historie skal handle om. « Kjellis kan du fortelle den gangen du var en.. MELON»?

»Selvfølgelig« Jeg tenker 2 sekunder før jeg begynner på den elleville historien som alltid fenger. Hvorfor fenger den? Jeg digger å fortelle og ser det for meg. Det som er kult, jeg aner ikke hva som vil skje og jeg aner ikke slutten. Som du ser på bildet under, så sitter jeg gjerne ute å forteller.

Her bruker jeg alt av landskap som ungene kan se. «Ser dere den svanen der?» Og dra svanen inn i historien min. Tror selv at lydbøkene som vi hører på har også hjulpet meg til å være enda mer kreativ med mine historier. Jeg tar med meg elementer fra bøkene inn i min historie.

Bøker

Selvsagt leser jeg bøker også. Her kan jeg anbefale «Gummi Tarzan» Handler om en gutt som blir ertet og plaget på skolen. En dag møter han en heks, da får han et ønske oppfylt. Det er å ta litt igjen. En bok med humor og en viktig undertone.

Lager bøker

Før sommeren var vi å kikket litt på en maurtue i nærheten. Det er spennende. Vi tok med oss lydbok og hørte historien om «Barnåler er best» Etterhvert så lagde barna en egen bok om maur.

Da Norge var stengt, så leste jeg inn bøker som barna hadde laget. Dette sendte jeg hjem til de barna det gjaldt. Dette var noe de likte svært godt. Her finner du noen av bøkene, jeg leste inn i Creaza. Her kan du høre noen du vil

Til slutt vil jeg på det varmeste anbefale lydbok. Et flott alternativ til den vanlige lesingen i barnehagen. Kanskje kan barna lage sine egne lydbøker? Eller leke bibliotek


«God bok«

Comments


bottom of page