top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Root er en elegant og fantastisk robot. Kan kjøre på whiteboard.

Oppdatert: 2. jul. 2021

Mange ulike roboter

Nå begynner det å fylles opp med roboter i skapet, det er vel like før jeg kan produsere en ny Star-Wars film. Men det som er utrolig flott er at alle er litt ulike.


Nå bygges en stor utendørs programmerings bane som har fått navnet « HEI» Den blir ferdig til høsten. Her skal robotene som kan være utendørs, kjøre fra bokstav til bokstav. Den skal males og gjøres klar for lek. Et spennende prosjekt, som barna er med på.

Root

Den nye som er kommet til IKT og Lek er roboten Root. Den kan nok ikke kjøre på « Hei» banen. Den trenger rette fine flater. Ganske ømfintlig. Når du åpner esken, så kan man tro at det ligger en støvsuger robot foran deg. 😊

Det er ikke så rart, fordi leverandøren (iRobot) lager også støvsugere.

Aldersgrense 4 - 96 år

Root kan programmeres på 3 ulike måter. Alt fra svært avansert programmering eller til det perfekte for en barnehage. Jeg har testet den på 3 åringene og opp til førskolealder.

Olga og Root Det morsomme er at selve Olga på 94 år kan bruke den. Olga kommer i alle bursdagene til barna. Dette var barnas første møte med Root. Kan Olga programmere, så går du også det til;)

Telling

Det fine for meg som jobber mye med Bee-Bot er at jeg kan bruke Root i rutenettet til Bee og Blu-bot.

Jeg lar barna tegne en strek dit de ønsker å kjøre Root. Skal Root kjøre 1 rute frem, må barna føre en pil rett frem i programmerings oppsettet.

3 åringen

Ble imponert over en 3 åring som ville programmerer Root gjennom 10 ruter.

Jeg tenkte; «dette går ikke«. Men det fikk han til. Han telte - programmerte - prøvekjørte - telte. - programmerte - kjørte

Dette gjorde han flere ganger. Helt i starten fortalte jeg hvor viktig det var å feilsøke underveis. Så han prøvde seg frem en stund, men var kjempe fornøyd når han fikk det til. Imponert

Tegning og klipping

Det finnes en meget kul sak på Root. I midten av roboten er det et hull, som er beregnet for en tusj. Denne kan programmeres til å tegne.

Når den kjører rundt, vil roboten stoppe opp før den skal tegne. Tusjen blir senket ned og Root kjøre rundt og tegner streker.

Fargelegg

Når Root har kjørt rundt med tusjen på arket, så kan barna ta frem fargestiftene.

Sammen kan de lage et flott kunstverk. Her møtes det digitale og analoge, som er så viktig syntes jeg.

Ferdig programmert stjerne

I appen til Root er det mange gode tips som kan brukes. Vi fant et tips på hvordan roboten kan tegne en stjerne. Dette var ferdig programmert, så for oss var det bare å trykke på start. Veldig fascinerende å se roboten kjøre rundt å tegne denne stjernen.

Etterpå at stjerna var fargelagt, var det frem med saksa og klippe den ut.

Lage kostyme til Root

Det er egentlig bare fantasien som sier stopp, på hva du kan bruke denne roboten til. Vi har også prøvd oss på hvordan man kan lage kostyme. Vi skrev ut denne fisken, som ligger inne i appen. Den ble fargelagt og klippet ut.

Etterpå så ble den pyntet med fjær, klistremerker og litt annet. Når dette var gjort, klistret vi fast fisken på Root.

Her kan du se filmen når fisken Root svømmer avsted.

Magnet og whiteboard

Ikke bare er tegningen til Root imponerende, men at roboten kan klatre på whiteboard er utrolig tøft. Det er magnet på roboten som gjør at den henger fast på whiteboard. Det er mange muligheter når du kan bruke Root på denne måten.

Jenta prøvde seg frem og programmerte Root via iPad til å kjøre fra START til MÅL. På bildet under kan man se hvordan det ser ut i programmerings feltet etter at ho har programmert. Level 1 er for barnehage.

Her er en liten filmsnutt når Root kjører på whiteboard og tegner etter at jenta har programmert ferdig.

Oppsummering

Den mest elegante roboten jeg har prøvd. Root er veldig avansert, men av det som jeg har prøvd ut, er denne roboten perfekt for barnehager. Utrolig kult og spesielt at den kan kjøre på whiteboard. Så har du mine favoritt roboter Rugged Robot og Bee-Bot er dette en robot jeg kan anbefale til en ønskeliste. God sommer.


77 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page