top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

- Ha fokus på et verktøy barna kan skape digitale fortellinger

Oppdatert: 9. apr. 2021


Jeg har intervjuet personer som brenner for IKT. Nå er turen kommet til Ellen Cecilie Romstad. Hun gir deg noen tips til barnehagen eller skolen.


Hun administrer Facebook siden: L1- Ellens beste skole apper og litt til


1. For de som ikke vet helt hvem du er, hvem er du? 

Ellen Cecilie Romstad

- Jeg er Ellen Cecilie Romstad, fra Lillehammer, men som nå bor på Nesodden. Utdannet spesialpedagog med Nordisk grunnfag, sosialpedagogikk grunnfag og 2. avdeling spesialpedagogikk med vekt på IKT. Jobbet 17 år i skolen som spesialpedagog, IKT-ansvarlig og spesped.koordinator, før jeg i 2012 begynte på master i pedagogikk med fordypning i spesialpedagogikk. Da hadde alle de fire barna mine flyttet hjemmefra.. Høsten 2018 startet jeg i ny jobb som høgskolelektor på lærerutdanningen, seksjon IKT og læring, Høgskolen i Østfold. Noen kjenner meg som skøyteløperen Ellen, andre som hun som er L1- Ellen.


2. Hvorfor er det viktig med fokus på IKT i barnehage og på barneskole?


- Det er en viktig del av alt det vi skal ha fokus på, og jeg så allerede i 1995 hvor stor glede mange elever hadde av det å jobbe med fag på PC. Etterhvert så jeg hvor viktig det var for de elevene jeg jobbet med som hadde skrive -og eller lesevansker, og var stadig ute for å lære hvordan vi skulle hjelpe disse best mulig i skolen. Nå er det også viktig i barnehagen, for det vil bli viktig å mestre, lære, bruke og være kreative i forhold til læring. Særlig lære i et felleskap, og det kan vi få til med blant annet IKT.


BETT 2019

 3. Du var avsted på BETT i England, hvordan var det der? Om du skulle velge 1 viktig ting ting dere lærte, hva skulle det hvert? 


- Jeg har hørt om hvordan det er på BETT i 20 år, men har aldri fått anledning til å reise dit før dette året. Det var slik jeg forventet: Enormt. Stort og fullt av alt det vi bare drømmer om å kunne investere eller få tilgang til.


BETT 2019

- For meg var det moro å gå rundt og bare se, høre og prøve. Det viktigste jeg lærte var på den dagen vi fikk være med Apple og «Everyone can Create». Der traff jeg to utviklere av appen ARmakr jeg akkurat hadde oppdaget, og det var stort.. 🤩


4.  Om du jobbet i barnehage, hvilket digitalt verktøy ville du at personalgruppa skulle fokusert på?

 

- Da ville jeg hatt fokus på et verktøy barna kan skape digitale fortellinger med enten:

Barna laget bokstav bok av navnet sitt

5. Og for skolen ?


- For skolen: de to siste, men her MineCraft eller andre spill brukt pedagogisk i tillegg, ved siden av AR-apper og VR-apper satt inn i en pedagogisk sammenheng.


6. Hva er ditt favorittverktøy i den digitale hverdagen?


- iPad min, uten den hadde jeg ikke klart meg..7. Rammeplanen sier nå at alle skal tilrettelegge for IKT i barnehager og skoler. Hvordan skal nybegynnerne starte?


- De må begynne med å lage sin egen IKT-plan, gjerne reise ut og lære av andre som har gjort det før deg. Viktig å tørre å teste ut, prøve, feile, lære. Viktigst er å ha det artig mens man lærer seg noe nytt.


8. Hvilken kunnskap er viktig at nybegynnere tilegner seg?


- At det ikke er farlig å prøve ut nye ting!

9. Hva syntes du om programmering?

- Det er gøy! Da dette kom for fullt hadde jeg elever som startet med Code.org, og alle klarte det, og alle likte det! Det er viktig å se hva som skjer når barna og elevene koder, og at det de gjør fører til noe. Tre trykk på en Blue-Bot får den til å flytte seg. Samtidig må vi bruke språket, enten det er tegnspråk, tegn til tale, ASK, skriftlig eller muntlig språk, for å snakke om det som skjer. Da setter vi i gang prosesser, og elevene og barna lærer!
10. Hvordan kan barnehagen og skolen samarbeide bedre med det digitale verktøy? 


- Tror det blir mer og mer viktig å se hva den andre gjør, og tenke sammen om det barna bør kunne før de kommer til skolen. Det er viktig at alle får de samme mulighetene.11. Kan du nevne noen apper som barnehagen kan bruke, som kan videreføres i skolen? 

  • SmashHD

  • DragonBox

  • GreenScreen

  • ARmark

  • Puppet Pals

  • Book Creator

- Helt sikkert flere enn disse.

Puppet Pals, Foto Ellen

Perfekt å samle barna forran tavla, slik at vi kan gå igjennom ting sammen.

12. Om en barnehage hadde 3000kr, hva ville du kjøpt da?


- Gode iPader med solide deksler til utebruk, apper for kreativitet, stativ, animasjonsboks, mikroskop for iPad, Blue-Bot eller Bee-Bot, men det ble visst langt over 3000..
- Takk for at du tok deg tid til å svare.


 


Ta kontakt om barnehagen din ønsker kurs. Mvh Kjell Gunnar Ytre-Eide, IKT og Lek

Følg meg gjerne på Facebook og Instagram

464 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page