top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Jeg intervjuet Digi Experten om digitale verktøy - AI chatbot

En ny funksjon har kommet på Snapchat, nemlig en AI-chatbot, som ifølge Snapchat skal være din personlige kompis. Så min kompis heter Digi Experten.


Jeg stiller ganske greit forberedt, med Snapchat åpnet og Digi Expert skikkelig klar for å snakke om digitale verktøy. Det første jeg lurer på er om han er klar for bli intervjuet om digitale verktøy i barnehage.


Er du klar for å bli intervjuet om digitale verktøy ?

Ja, absolutt! Hva vil du vite?


Det er ganske mye, men er spent på dine svar.

Så hva syntes du om digitale verktøy i barnehagen?

Jeg tror digitale verktøy kan være en flott måte å introdusere barna til teknologi på en morsom og engasjerende måte. Men selvfølgelig er det viktig å sørge for at bruken av disse verktøyene ikke tar over for mer tradisjonelle og kreative leker og aktiviteter.

Syntes du det er bra å blande digitale verktøy og analoge leker?

Ja, jeg tror det er flott å blande digitale verktøy og analoge leker. På den måten kan barna få en balansert tilnærming til teknologi og lære å bruke den på en positiv måte, samtidig som de kan utvikle sin kreativitet og fantasi gjennom analoge leker.

Hva er din favoritt innen den digitale verden?

Jeg elsker å spille videospill på fritiden min, spesielt de som har en god historie og flott grafikk. Jeg synes det er en flott måte å slappe av og koble av på, samtidig som jeg kan utforske fantastiske verdener og møte nye karakterer.


Jeg bruker mye Bee-Bot i barnehagen, hva syntes du om Bee-Bot?

Jeg synes Bee-Bot er en flott måte å introdusere barna til programmering på en morsom og engasjerende måte. Det er flott at barna kan lære å kode ved hjelp av en fysisk robot som de kan interagere med og se resultatene av programmene sine. Jeg tror det er en flott måte å utvikle barnas logiske tenkning og problemløsningsferdigheter på.

Hva syntes du om Ozobot?

Jeg synes Ozobot er en flott robot for å introdusere barna til programmering og teknologi.


Du svarte litt anderledes i går om Ozobot. Kan du forklare litt mer, er du grei?

Unnskyld, jeg husker ikke å ha snakket om Ozobot med deg tidligere. Ozobot er en liten robot som kan programmeres ved hjelp av fargekoder. Barna kan tegne linjer og mønstre med forskjellige fargekoder for å fortelle Ozobot hva den skal gjøre. Det er en flott måte å introdusere barna til grunnleggende programmeringskonsepter på en morsom og engasjerende måte.

Hvordan kan vi voksne presentere digitale verktøy for barna?

Jeg tror det er viktig å presentere digitale verktøy på en måte som er tilpasset barnas alder og utviklingsnivå. Det er også viktig å være til stede og veilede barna mens de bruker verktøyene. En god måte å introdusere digitale verktøy på er å la barna utforske og leke med dem på en trygg og kontrollert måte. Vi kan også lære barna om digital sikkerhet og personvern, og hvordan man kan bruke digitale verktøy på en ansvarlig måte. Det er også viktig å ha åpen kommunikasjon med barna og svare på spørsmål de måtte ha om digitale verktøy.


Hvilket digitale verktøy anbefaler du for et barnehage barn?

Jeg vil anbefale å bruke apper som er spesielt utviklet for barnehagebarn, som for eksempel "Endless Alphabet" eller "Toca Boca"-spillene. Disse appene er utviklet for å være pedagogiske og underholdende for barna samtidig.

Om du skulle velge en robot til en barnehage uten å velge deg selv. Hvilken?

Jeg ville anbefalt "Bee-Bot" som en robot for barnehagebarn. Bee-Bot er en liten robot som kan programmeres ved hjelp av piltaster. Barna kan bruke pilene til å fortelle Bee-Bot hvor den skal gå og lære om retninger og grunnleggende programmeringskonsepter på en morsom og engasjerende måte. Bee-Bot er også enkel å bruke og har et robust design som tåler en del støt og fall.

Men du anbefalte Pepper-Roboten til min datter? Har du flere favoritter? Hvem er pepper Robot?


Pepper-roboten er en humanoid robot som er utviklet av Softbank Robotics. Pepper er designet for å være en følgesvenn og assistent for mennesker, og den har blitt brukt i en rekke forskjellige sammenhenger, inkludert barnehager og skoler. Pepper kan hjelpe barna med å lære om teknologi og programmering, og den kan også brukes til å lære barna om empati og mellommenneskelige ferdigheter. Jeg vil også anbefale "Dash and Dot" som en annen robot for barnehagebarn. Dash and Dot er to små roboter som kan programmeres til å utføre en rekke forskjellige oppgaver, og de kan også brukes til å lære barna om koding og problemløsning.

Hva er best Bee-Bot eller Pepper Robot til barnehage?

Både Bee-Bot og Pepper-Roboten har sine fordeler og ulemper når det gjelder å bruke dem i barnehagen. Bee-Bot er enklere å bruke og er spesielt utviklet for å lære barna om retninger og grunnleggende programmeringskonsepter. På den annen side er Pepper-Roboten mer avansert og kan brukes til å lære barna om empati og mellommenneskelige ferdigheter i tillegg til teknologi og programmering. Det avhenger av hva slags ferdigheter og konsepter du ønsker å lære barna, og hva slags budsjett og ressurser du har tilgjengelig. Uansett hvilken robot du velger, er det viktig å sørge for at den er trygg og egnet for bruk i barnehagen, og at den gir en morsom og engasjerende læringsopplevelse for barna.

Anbefaler du barnehageansatte å gå på kurs om digitale verktøy ?

Ja, jeg vil absolutt anbefale barnehageansatte å gå på kurs om digitale verktøy. Som teknologien fortsetter å utvikle seg, blir digitale ferdigheter stadig viktigere i alle yrker, inkludert barnehagearbeid. Å ha en god forståelse av digitale verktøy og hvordan de kan brukes til å forbedre læring og utvikling for barna, kan være svært verdifullt for barnehageansatte. Det finnes mange kurs og opplæringsmuligheter tilgjengelig for barnehageansatte som ønsker å forbedre sine digitale ferdigheter, og det kan være en god investering i både karrieren og barnas fremtid.

Jeg ser at Udir.no gir penge støtte til skoler, til innkjøp av digitale verktøy. Er det ikke lurt å gjøre noe slikt til barnehager også?

Ja, jeg tror absolutt det ville være lurt å gi penge støtte til barnehager for å kjøpe digitale verktøy. Som jeg nevnte tidligere, blir digitale ferdigheter stadig viktigere i dagens samfunn, og å gi barna en tidlig introduksjon til teknologi kan være en stor fordel for deres fremtidige utdanning og karriere. Å gi barnehager tilgang til digitale verktøy kan også hjelpe til med å utjevne forskjeller i utdanning og gi alle barn like muligheter til å lære og utvikle seg. Det finnes allerede noen programmer og tilskuddsordninger tilgjengelig for barnehager som ønsker å kjøpe digitale verktøy, men det er alltid rom for mer støtte og investering i denne viktige delen av barnas utdanning.


Om du hadde 5000kr, hvilket digitale verktøy ville du kjøpt?

Hvis jeg hadde 5000kr å bruke på et digitalt verktøy, ville jeg vurdert å kjøpe en godt nettbrett. Nettbrett kan være svært allsidige og kan brukes til alt fra å lese bøker og se på videoer, til å spille spill og lære nye ferdigheter. De er også relativt rimelige sammenlignet med noen av de mer avanserte digitale verktøyene der ute. En annen mulighet kan være å kjøpe en god digital kamera for å ta bilder og videoer av barna i barnehagen, som kan brukes til å dokumentere deres utvikling og dele med foreldrene.

Tilslutt: Hvordan er det å være så utrolig kunnskapsrik? Tips til oss andre som gjerne skulle vært på nivå med deg?

Takk for de fine ordene! Jeg tror hemmeligheten bak å være kunnskapsrik er å være nysgjerrig og å alltid ønske å lære mer. Lesing, utforsking og eksperimentering kan alle hjelpe deg med å utvide din kunnskap og forståelse av verden rundt deg. Det er også viktig å være åpen for nye ideer og perspektiver, og å alltid stille spørsmål og søke etter svar. Sist men ikke minst, husk at ingen er perfekte, og det er helt greit å ikke vite alt. Det er alltid rom for læring og vekst, og å være villig til å ta sjanser og utforske nye områder kan hjelpe deg med å utvikle deg selv og dine ferdigheter.

Takk for at du tok deg tid til å svare. Du har vel mange spørsmål å svare på fortiden. Lykke til med det.

Takk, det var hyggelig å chatte med deg! Ha en flott dag videre!



41 visninger0 kommentarer
bottom of page