top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Bokstavlek med Marbotic og Blue-Bot

Oppdatert: 24. mai 2021

Programmering og bokstavlek

I Hverdagsbyen er det ulike muligheter for hva barn og voksne kan leke med. I denne saken prøver vi oss på bokstaver fra spillet Marabotic. Ta gjerne en titt på rammeplanen: Kommunikasjon, språk og tekst.

Marbotic har mange ulike apper som hører til bokstav klossene. I denne sammenheng trykker barna bokstaven på iPad og lyd og avtrykk fra bokstaven kan høres.

Her skal barna jobbe sammen med å finne de riktige bokstavene som står skrevet på arket. Her var 3 åringene veldig nyskjerrig og ville gjerne hjelpe til. Og ja; de fant bokstaver som passet til arket.

Barna tok med seg bokstavene fra arket og plasserte de ut i Hverdagsbyen. Bee-Bot og Blue-Bot er to programmerings dyr som er godt kjent hos barna. Et trykk og de kjører 1 rute. Et trykk på sving og de svinger i den ruten roboten står i. Hver rute er 15x15 cm.

Oppgaven og rammeplanen

Så oppgaven hos barna er å programmere Bee-Bot bort til hver bokstav. Denne aktiviteten kommer under fagområdet 5: Antall, rom og form. I følge rammeplanen skal personalet gjøre følgende.

  • bruke matematiske begreper reflektert og aktivt i hverdagen

  • bruke bøker, spill, musikk, digitale verktøy, naturmaterialer, leker og utstyr for å inspirere barna til matematisk tenkning

  • styrke barnas nysgjerrighet, matematikkglede og interesse for matematiske sammenhenger med utgangspunkt i barnas uttrykksformer

  • legge til rette for matematiske erfaringer gjennom å berike barnas lek og hverdag med matematiske ideer og utdypende samtaler

  • stimulere og støtte barnas evne og utholdenhet i problemløsing.

iPad og bokstavene

Barna tok bokstavene og la de på iPad, da fikk de sett og hørt lyden av bokstavene barna stemplet med.

Det var veldig stas å høre lydene av bokstavene og da på slutten når hele navnet sitt blir lest opp. Her fikk 3 åringene god hjelp fra de litt eldre barna, selv om enkelte bokstaver fikk de til selv. Men her sitter alle barna igjen med mestringsfølelse. Enten som hjelper eller barnet som fikk det til selv.

Dette er programmet Marbotic. Jeg ønsker å poengtere at jeg ikke driver med undervisning i å lære bokstaver i barnehagen. Dette er noe barna syntes er gøy, selv nede i 3 års alderen.

For å avslutte med rammeplanen: Her står det at barnehagen skal legge til rette for: leker, improviserer og eksperimenterer med rim, rytme, lyder og ord.


Ønsker alle en fin uke. Mvh Kjellis


83 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page