top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

Ekornskogen som ble vår julekalender - Vårt felles prosjekt

Oppdatert: 12. des. 2021


Hvorfor Ekornskogen ? Det var ikke noe selvfølge at vi skulle ha et tema om ekornet. Vi har vært igjennom valg nominasjon, der ti dyr ble til 4. Vi voksne kledde oss ut som de 4 dyrene og forklarte hvorfor dette dyret skulle få en stemme.

Til slutt måtte barna gå til valgurnen og stemme på følgende dyr:


  • Rådyr

  • Ekorn

  • Bjørn

  • Ulv

Vinneren er..

Etter at barna hadde lagt stemmen i urnen, var det høytidelig opplesing av stemmene. Det ble en tett kamp mellom bjørnen og ekornet, men det lille søte dyret vant.

Ekornskogen

Da var det bare å hive seg rundt å skaffe fakta om ekornet. Det var da ideen kom om å lage « Ekornskogen» Selv om leken i Kardemomme by var god, ble den demontert og lagt i en kasse.


Barna kikket vemodig oppi Kardemomme kassa. Savnet er der allerede. Så for vi ta en avstemning om et comeback.

Bjørketre

Bordet til den forrige byen vår måtte forandres litt, så vi kom oss ut i skogen og sagde et bjørketre.

Barna hjalp å sage før de måtte bære ved kubbene inn til den kommende skogen.

Treet

Sammen med noen barn monterte vi bjørke stammene rundt bordet.

Hus/Tre

Min svigerfar har store mengder med skog, så han ordnet bjørkestubber til alle barna. Selv om sikkert ekornet trives best i granskog, så vil sikkert våre ekorn sette stor pris på vår bjørkeskog😉.

Fargen på skogen

Jeg tok med meg to barn til Byggmaker for å finne maling. Guttene skulle selv velge farge, og fikk god hjelp av de ansatte til å velge maling.

Grønnfargen ble valgt, barna ville ikke ha transparent farge, men dekkende. Vi malte sirkler som skulle være stien til Bee-Bot. Funker helt fint det, kontra 15 cm ruter.

Kalenderen

På bakgrunnen til Ekornskogen har kollegaen min malt en nisse som er i skogen med et ekorn.

Dette blir et puslespill. Hver dag i jula, henger vi opp en ny brikke. Når jula ringes inn er bildet komplett. Før 1. desember var puslespillet komplett, men så var det denne rampenissen... han har gjemt alle brikkene.

Visuelt Barna var med å laget den visuelle skogen på veggen. Her klippet og limte de på stoff på trærne. Det ble skikkelig fint.

Ut i skogen

Ekornskogen er ingen skog uten skogsmateriel. Så vi tok med oss barna for å finne ting til skogen vår.

På denne turen hadde vi med oss bok om ekornet, som vi leste rundt bålet i grillhytta vår.

Vi pakket også med oss easi-Scope mikroskop. Her kunne vi se nærmere på alt vi fant.

Når det vi fant i skogen ble plassert i ekornskogen, ble det riktig så fint. Mose, blåbærlyng, kongler, greiner og mye annet.

Ekornskogen ble julekalender

Siden vi var så nærme desember bestemte vi oss for å bruke prosjektet som julekalender. Dagens kalenderbarn programmerer Bee-Bot bort til dagen hus.

Bildet av barnet blir limt på huset. Etterpå må barna sjekke under skogen om det ligger et kort der.

På kortene finner man QR-koder med følgende innhold:


  • Dagens bilde fra mikroskopet. Kan du se hva det er?Kortet blir scannet i vår supre scanne maskin, som er koblet opp til storskjerm.

Slik ser samlingen ut. Barn sitter på det røde teppe og har god oversikt på hva som skjer.

Sang

Ekornskogen trenger sin egen sang, så min kollega og noen barn er godt i gang med å lage sangen. Så det blir spennende. Denne skal etter planen spilles inn og sendes til foreldrene.


Når julaften kommer

Når julaften er her, skal det være mange spennende ting i skogen. Barna skal tove ekorn, lage QR- koder, ta bilder. Bildene skal henges på den trestubben barna får i løpet av kalender trekningen.

En felles leke arena og kalender

Ekornskogen er allerede godt brukt, så denne kalenderen skal være en felles leke arena og kalender. Som barn og voksne skal være stolte over å ha bygd sammen.» Jeg har merket at barna setter pris på disse ulike byene/ skog vi har bygget. Savnet etter dem blir virkelig stort. Det har overrasket meg på en positiv måte»

Her holder barna på med å lage en felle til rampenissen. Selvsagt ramlet rampenissen oppi fella, det fikk bara se på en film.

Nå jula er over skal barna gå til valg. Da skal det velges på vi skal bygge neste gang. Kanskje må noen av byene frem i lyset igjen. Avslutter innlegget med følgende samtale mellom en voksen og et barn:


Voksen : Hvordan går det med Kardemomme by?

Barnet: Vi har ikke byen lengre

Voksen: Hva har dere da?

Barnet: Vi har Ekornskogen

Voksen: Så gøy! Barnet: Men nå har snart ikke plankebutikken flere planker.

Takk for at du leste dette! Har du noen tips til hva jeg kan skrive om? Ta kontakt på post@iktoglek.com

Det er mye gjenbruk i denne skogen. Vi bruker mye fra de andre prosjektene. Platene og litt materialer er hentet fra nybygget til barnehagen vår. Stubbene var allerede klare for å bli til ved for neste vinter😉80 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page