top of page
  • Forfatterens bildeKjell Gunnar Ytre-Eide

En ny runde med Hverdagsbyen - Selveste Kjell Nupen flyttet inn.

Oppdatert: 24. mar.

Dette innlegget har blitt skrevet underveis i prosjektet. Det er nå avsluttet.

Prosjektet Hverdagsbyen har jeg hatt tidligere. Det ble et stort og gøy prosjekt. Statped lot seg imponere og lagde et undervisningsprogram av byen.

Nå, 2 år etterpå og en haug av ulike digitale byer er bygd, er vi klare for Hverdagsbyen 2.0. Jeg syntes det er et kjempe prosjekt som har et utviklings potensial. Men litt etterligning blir det.


Det hele starter med en samlingsstund som jeg holder med en PowerPoint presentasjon. Samlingen starter med hvordan vi kan lage ekte hus?

  • Hvordan bygger vi hus der det er bare fjell

  • Hvem kjører bort steinen som er blitt sprengt?

  • Kan denne steinen brukes til noe annet?

  • Hvordan kommer steinen oppi lastebilen ?


Når tomten er klar for bygging av hus, da er det ulike muligheter å bygge hus på. Så hvem kontakter vi om vi ønsker å bygge:


  • Trehus

  • Murhus


Engasjerte barn kommer mange meninger om punktene over. Barna konkludere med at det er en snekker eller murer som må kontaktes.

"Et barn forteller at han kjenner en snekker"
PowerPoint til barna

Jeg spør da barna hvem som ordner strøm til huset. Det går ikke lang tid før eletriker ropes ut. En ting er eletriker, men den personen kan ikke lage strøm.


"Er det noen av dere som har vært i Danmark?, spør jeg barna"

"Hva er det som er hvit og langt og snurrer rundt?" Det tar ikke lang tid før noen roper ut at det er en vindmølle. Ok, det er en vindmølle, men hva gjør den? Snurrer den bare rundt for gøy? Barna tenker og tenker. Til slutt roper førskolegjengen ut at den lager strøm. Da var tiden inne for å se en undervisningsfilm om vindmøller. Barna følger godt med.

"Er det flere muligheter til å lage strøm"? , spør jeg barna.

Barna kikker på PowerPoint presentasjonen. Der ser de mye vann som går gjennom et kraftverk. Da ropes det ut:

"VANN"

Siden jeg ikke er en undervisningslærer på kraftverk, serverte jeg en veldig god film som forklarer dette. Sammen lærte vi en heil haug.

PowerPoint - til barna

Ok, da har vi fått strøm i huset og det er snart klart for innflytning. Men det må males. Noen maler selv og andre velger å gjøre det selv. Da var mine spørsmål til barna:


  • Hvem kontakter vi om vi ikke vil male huset selv?

  • Hvem kontakter vi om vi vil male huset selv?


Når barna ser på PowerPoint med bildene, ble dette ikke så vanskelig. Men bare bevisstgjøring av dette er jo ganske lærerikt. Så blir dette en del av leken etterhvert.

PowerPoint - til barna

Men jeg må ikke glemme den viktige jobben til den som selger hus og tomter. Igjen spør jeg barna hva dette yrket kalles. Det var litt vanskelig, så her måtte jeg fortelle barna navnet på yrket. Eller nei: En jente roper ut:

"Tanten min er en sånn som selger hus, en megler.”
Hverdagsbyen - PowerPoint til barna

HVERDAGSBYEN - Kristiansand byen i vårt hjerte


Nå som vi har vært igjennom ulike yrker og ulike måter å bygge hus på, er vi klare for å bygge vår by. Men vi trengte noen barn til å være de ulike yrker. Hos oss var oppgavene disse:


  • Eiendomsmegler - Selger tomt og hus

  • Snekker ( selger pusse papir )

  • Maler ( selger maling )

  • Eletriker ( selger lyktestolper til Bee-Bot, og lyslenke)

Rommet vi var i ble omgjort til butikk. Og barna gjorde seg klare for å tre inn rolleleken. Barna kjøpte husene av megleren. Snekkeren solgte fantastisk godt sandpapir.

Og barna var enig om at husene kunne de male selv. Barna fant frem pengene og kjøpte sin maling hos malebutikken. Godt fornøyde gikk de å malte huset sitt, etter at husene var blitt pusset grundig.

Et hus uten dører og vinduer er jo litt dumt. Så på dag 3 av prosjektet, ble barna delt i 3 grupper. De skulle ut og finne sin dør og sitt vindu til huset ditt. Så da var det bare å leite i barnehagen, etter det perfekte vinduet og døren.

Jeg spurte barna om vi må ta bilder uteifra eller inne. For disse bildene skulle jo illustrere at man kikket inn i husene som de lager. Her måtte det tenkes, men etter litt ulike meninger, ble vi enig om å gå ut å ta bilder.

Etter å ha tatt bilder av deres favorittdører og vinduer, gikk vi gjennom bildene for å se hvilke som var tatt. Alle var godt fornøyd med resultatene.

Mens jeg redigerte bildene litt, for å legge dem inn i Word, fikk barna en tegne oppgave. De skulle tegne noe fra det vi har pratet om i samlingen. Må si jeg ble fornøyd når jeg så hva som var tegnet.

"Jeg har tegnet et hus og her er ei lyspære som lyser inne. Det er fordi det står en vindmølle i hagen. Den gir strøm til lyspæra"

Etter at alle var ferdige med tegningen, var det på tide å klippe ut dørene og vinduene fra arkene. Når barna var fornøyde med antallet dører og vinduer, festet de dem på husene sine ved hjelp av lim.

Veiene i Hverdagsbyen har barna vært med på å male i ulike farger.

Så neste gang skal vi leke at megleren skal selge tomter, hvor barna skal skru fast husene sine.



WriteReader er populært hos oss. I frileken kan barna ta bilde av tegningen sin fra Hverdagsbyen og deretter fortelle sin egen faktahistorie om den. Noen historier er laget. Les her


Hverdagsbyen har selvfølgelig sin egen sang. Her et teksten og link til melodien.


Barna kjøper tomt til huset sitt.


Da var det klart for å finne ut hvor barna ville kjøpe tomt i Hverdagsbyen. Men barna måtte ta en telefon til meglerene for å avtale time til kjøp av tomt.


Når meglerene hadde fått pengene for tomta, var det å finne den perfekte plassen for sitt hus.


For at husene skal stå der barna ønsket, fikk alle leke litt snekker. Da var det frem med drillen, for å skru fast huset på tomta sin. Det var noen stolte barn som fikk en mestringfølelse, etter at huset var montert fast.

Når alle husene var på plass, var det på tide å teste Bee-Bot i Hverdagsbyen. Noe som var selvsagt frivillig. Men det var veldig stas å se at mange barn stilte seg opp i kø for å programmerer roboten bort til huset sitt.


Eletrikkeren

Barna ringte elektrikeren og fikk kjøpt lyktestolper og LED-lys. Dermed ble det endelig lys i Hverdagsbyen! Lyktestolpene aktiveres hver gang Bee-Bot kjører under dem, og barna har også muligheten til å legge inn lydopptak på lyktestolpene.

Snekker

For å sikre at husene ikke ville få vannlekkasje, måtte vi legge takstein. Vi valgte å bruke ispinner og limte dem på i ulike mønstre og fasonger. Resultatet ble et lite kunstverk av et tak!


Maleren

Etter at taksteinene hadde tørket, tok vi frem malingen. Hvis husene ikke allerede var kunstverk, så ble de det i hvert fall nå! Resultatet ble kjempestilig.


Neste gang blir det å finne ut hva slags kjente bygg fra Kristiansand vi ønsker å ha i vår by.


"Prosjektet vil bli oppdatert mot slutten av februar. Inntil da vil det bli lagt ut ulike aktiviteter fra frileken i Hverdagsbyen"

Frileken - Matematikk

Det er noen dager til vi skal jobbe med prosjektet, grunnet vinterferie. Men i frileken fremmover kommer vi til å bruke den gjevnt og trutt. Som når vi hadde matematikk. Har laget en egen sak på dette. Klikk her.


Frileken - Bokstaver

I vinterferien lekte vi også med bokstaver i Hverdagsbyen. Om du vil lese om dette, kan du lese det i egen sak her. I dette blogginnlegget utforsker vi en spennende aktivitet som kombinerer skriving og teknologi: Barna vil først skrive navnene sine og deretter finne de fysiske bokstavene til det interaktive spillet Marbotic.

Kunstneren og maleren

Kjell Nupen er en kjent person og er fra Kristiansand, derfor er det veldig naturlig å ha denne personen som et prosjekt. I starten kunne jeg ikke så mye om han, men underveis har vi voksne og barna lært masse om han. Dermed var det å få flyttet inn denne svært kjente kunstneren i Hverdsgsbyen.

Ble ordførere

I byen vår har det også flyttet inn masse mennesker. Alle barna i min gruppe fikk noen trefigurer som skulle forestille seg familen sin.

Da var det frem med tusj og kreativitet. Som hår fikk vi limt på noen fargerike baller. De ble råkule. Ordføreren er selvsagt Kjell Nupen.

Kjell Nupen Maleri

Kunstneren er kjent for mange ulike maleteknikker, en teknikk han aldri fikk testet var å male med Sphero Bolt. Dette fikk barna testet ut. Her kan du lese hvordan dette bilde ble til. Les her.

Kjell Nupen vaser

Kunstneren er kjent for å lage vaser, så det måtte vi også prøve. Min kollega Tone har en Instagram-konto der hun lager flotte vaser på en kreativ måte. Vi fikk besøk av henne på avdelingen, der hun viste og forklarte hvordan hun laget vasene. Dette delte vi med barna, som fikk lage noen flotte vaser selv. Disse ble malt i blått og fikk karsefrø oppi. En flott vase å ha både i Hverdagsbyen og hjemme.

Da avslutter jeg dette blogginnlegget om Hverdagsbyen. Et supert prosjekt som vi har jobbet med på torsdager siden januar. Jeg håper du har fått litt inspirasjon som kan tas med til din barnegruppe.

 

Ta kontakt for inspirasjonkurs. Klikk her

Du kan nå sy sammen ditt eget kurs, klikk her


bottom of page