Jeg har de siste 4 årene bygget ulike byer til Bee-Bot & co. Det hele startet med det jeg kaller for julebyen i 2019. Min opplevelse jeg fikk da, var at dette var noe barna satt pris på. Så det var starten på mange ulike og like byer, som ble bygd opp på et bord på Andungen Barnehage.
Her er en liten oversikt.
Hovedgrunnen til at disse byene blir bygd, er at det blir et fint sted for lek med digitale og analoge leker. Rett og slett en fin måte å introdusere morgendagens fremtid , det digitale verktøy.
"Man skal ikke bare la barn leke med digitale verktøy for å få en pause fra barna, men man skal være nyskjerrig sammen med barnet. Digitale verktøy skal være en forsterkning til den viktige leken".
Her følger noen få eksempler på hva jeg gjør, når vi samles rundt bordet til de ulike byene. Det er mange fler enn dette, men mer om det en annen gang.
Lese bok fra byen
Jeg syntes det er kjempe fint å rigge til med stoler rundt byen. Senke taklyset og på med ledysene, da blir det en flott stemning. Til denne byen er det naturlig å lese Kardemomme by boka.
"Tobias løfter kikkerten og ser mot vest og sier...
Vi finner frem Tobias i tårnet og setter han på plass i tårnet. Eller at
"Røverne lister seg på still på tå når de skal ut å røve..
Barna kikker mot røverhuset og ser at røverne er på vei for å røve. I boka står det at røverne skal til pølsemakeren. Barna setter røver figurene utenfor pølsemakeren og hører videre på historien.
Jeg syntes dette er en spennende og givende måte å lese bok på. Masse konkreter blir brukt, når vi leser boka.
Det er ikke alltid det er en bok til den byen vi har laget, men da er det frem med kreativiteten og lage ei bok. Det funker det også.
Animasjon
Når jeg holder på med animasjon bruker jeg appene iStopMotion og iStopCamera. Da kan man sette telefonen/iPad akkurat der man skal ta bilder. Så styrer man bildetaking fra den andre enheten som har appen iStopMotion. Kort fortalt: 2 enheter er koblet sammen.
På denne måten syntes jeg animasjon har blitt gøy og enkelt. Et barn flytter objektet, mens et annet barn tar bilder. Så blir filmen som den blir.
På få minutter lagde vi en animasjon, der Tante Sofie skulle bli røvet. Når bilde takingen var ferdig, la vi filmen inn i iMovie og sang inn noen kjente sanger. Kulissene i de ulike byene er kjempe fine å bruke. Syntes jeg.
Lek med figurene
Figurene som blir brukt i leken, er noen små trefigurer. Min kollega har tegnet på noen av disse og skapt persongalleriet i Kardemomme by. Dette inspirerer barna til å tegne sine personer på trebrikkene. Her har vi mye gøy rollelek og da med sine egne brikker.
Matematikk
Byene legger til rette for masse matematikk. Her er det ruter, som Bee-Bot skal kjøre i.
Det blir mye telling og programmering.
Når feks. Tante Sofie blir røvet og skal bli kjørt bort med Bee-Bot til røverhuset.
Men for at røverne skal greie å komme seg hjem med Tante Sofie, må det telles telles og programmeres riktig. Dumt om de stoppa utenfor Poltimester Bastian sitt hus...
På denne måte lures det inn matematikk i leken.
Lage digital bok om byen
I en del år har jeg brukt Book Creator og WriteReader. To flotte programmer til å lage digitale bøker. Ettersom utskriften er bedre i WriteReader, er det det programmet jeg sverger til når vi skal dikte historier med barna..Det å ha en fysisk bok i hånden, er noe barna hos meg setter stor pris på. Når vi skal lage bøker rundt de ulike byene, rigger vi oss godt rundt bordet. Barna forteller, tar bilder i byen som passer til historien.
Hvor gøy er det ikke å lage sin egen Kardemomme by bok.
" Politimester Bastian som blir spist av løven." Det ble han i går, men plotte var at det var en drøm som vesle Kamomila drømte. Det er det som er så morsomt når barn forteller, man vet ikke hva som vil skje.
Jeg lurer på hvordan den neste historien blir når vi rigger oss rundt bordet, for her koser vi oss masse.
Men når vi blir lei av Kardemomme by, snur vi plata og vips vi har Bamsebyen og Julebyen. Det er bare å gå på lageret å hente husene og det vi brukte sist. Takk for at du leste.
Ha en god uke. Bestill gjerne inspirasjonskurs
Comentarios